BLOGGER TIP - JAK NA NÁZEV (ČI ADRESU) BLOGU?

úterý, dubna 07, 2015


Název blogu je jednou z jeho nejdůležitějších součástí. Možná se to nezdá, ale dokáže spoustu věcí ovlivnit. Mělo by se to celé pořádně promyslet a hlavně při tom myslet do budoucna. Tento článek je tedy hlavně pro ty, kteří jsou teprve před založením blogu a s tímto bodem si neví rady.


Jak jsem již psala, chce to název pořádně promyslet. Musíte s ním být spokojení, ale zároveň by měl splňovat určitá pravidla, pokud chcete, aby si ho čtenáři pamatovali, aby byl snadno vyhledatelný pomocí vyhledávačů a aby vám zvyšoval návštěvnost. Název je to první co čtenář uvidí. I když budete mít sebevíc skvělý design, název může hodně věcí změnit - pokazit.
Váš cíl? - Název, který utkví čtenářům v paměti, díky kterému si váš blog třeba oblíbí a budou se na něj rádi vracet!

Já sama když vidím seznam blogů, rozhoduji se podle jména, protože v danou chvíli nic jiného soudit nemůžu. A bohužel, když mě název nezaujme, blog neotevřu. Proto to berte vážně a nehoďte rozhodování o názvu za hlavu!


CO BY V NÁZVU NEMĚLO BÝT?


1. Neměl by být nijak složitý ani dlouhý, protože tím pádem by si ho čtenáři nemuseli pamatovat a tím by vznikly nepříjemnosti jak pro vás, tak pro samotné čtenáře. Nechcete je zbytečně ztrácet, že ne? 

2. Neměl by být těžko vyslovitelný. Opět by to mohlo způsobovat nepříjemné situace.

3. Neměl by být nijak matoucí. Čtenáři by měli vědět, jak přesně se píše, čte a zároveň by neměli mít možnost udělat nějakou gramatickou chybu. Takže rozhodně není dobré, dát si něco typu "kosmetiiiiický svět" (kdy bude problém s "i") nebo třeba "coutky" (kdy nevíme, jestli se to čte "koutky" nebo tak, jak se to píše).

4. Nedoporučuji číslice. Tohle je čistě vaše věc, ale název s číslicemi nevypadá většinou vůbec hezky. 


JAK BY MĚL NÁZEV VYPADAT?


1. Výstižnost! Měl by být shodný se zaměřením blogu. Takže pokud máte blog celý o kosmetice, mělo by to být na názvu znát nebo by bylo alespoň dobré, nemít tam náznak jiného zaměření. Když tam budete mít "bohyně kosmetiky", každému dojde, že to bude kosmetický blog, ale pokud si tam dáte "můj skvělý život", bude to čtenáře mást a budou si myslet, že jde o blog o životě. Samozřejmě častokrát to vystihnout nejde, pokud máte na blogu několik odlišných témat. V tomto případě můžete vsadit na vaši přezdívku nebo jméno.

2. Originalita! Rozhodně by měl být originální. Pokud už ho má nějaký jiný bloger nebo je to název filmu či knížky, rozhodně to není dobrý nápad. A ani podobný název nedoporučuji. Všichni známe Cup of style, že? A když si dá někdo Cup of cosmetics nebo cokoli podobného, většině z nás se vybaví právě ten originál. Mně by se upřímně nelíbilo, kdyby se někomu při mém názvu vybavil jiný blog, proto to chce jednoznačně něco úplně nového! 

3. Vaše spokojenost! Hlavně by se měl líbit vám samotným! A myslete i do budoucna. Dejme si opět nějaký příklad: Aktuálně milujete značku Sleek a kvůli tomu si dáte název "Sleekový maniak". V tu chvíli jste z toho nadšení, ale to neznamená, že je to pro vás ten správný název. Sleek vás může časem omrzet nebo se může stát něco, kvůli čemu ho přestanete mít rádi a ten název by vám pak mohl vadit. Poté by jste litovali, že jste se tak unáhleně rozhodli.


NEMÁTE ŽÁDNÝ NÁPAD. CO DÁL?

Sama jsem se s názvem neskutečně potrápila! Přemýšlela jsem nad ním možná měsíc. Pak jsem přišla na tento, který bohužel není úplně to, co bych si představovala, protože je přehnaně dlouhý, což je hodně nepraktické. Ale jinak se mi líbí, takže si nijak nestěžuju. 
Pokud vás také vůbec nic nenapadá a nebo jsou to názvy, které již existují, nezoufejte. Vezměte si papír a tužku a sepište si slova, která vystihují váš blog či vás. Třeba vás napadne dobré spojení nějakých slov a název bude na světě!
Nevyšlo to? Papír a tužku mějte stále u sebe a kdykoli vás něco napadne, napište to tam!
Hlavně na to nepospíchejte! I když si budete myslet, že jste ten pravý název našli, nechejte si to ještě jednou projít hlavou a klidně si napište i plusy a mínusy toho názvu. Věřte mi, že to za to stojí.


REKAPITULACE V BODECH


Zdroj: We♥It


Název by měl být:                                                     
  • Jednoduchý, jednoznačný
  • Snadno vyslovitelný 
  • Bez číslic a znaků
  • Originální 
  • Výstižný
  • Perfektní pro vás
  • Promyšlený


S adresou (doménou) blogu je to v podstatě úplně stejné! Jen doporučuji mít stejnou adresu s názvem. Lépe se to pamatuje, nejsou v tom zmatky a celkově je to snazší.  


Jak dlouho vám trvalo vymyslet název? Jste s ním spokojení?

23 KOMENTÁŘŮ

  1. pěkný článek :)) jednoduchý, přehledný.. takové typy mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekný článok :) Keď som si zakladala blog, nad takýmito vecami som moc nezamýšľala. Čoho teraz trošku ľutujem, ale na druhú stranu si nemyslím že je to až také zlé :)
    LifeAsIva
    ♥GIVEAWAY♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      To je právě častá chyba, ale stále si to můžeš změnit. :) Ale také si nemyslím, že by to bylo vysloveně špatné. :)

      Vymazat
  3. Bylo těžké už jen zvolit adresu blogu. Všechno dobré bylo již obsazené. :-( Pěkný článek. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To také moc dobře znám. :) Vždy jsem z toho byla docela smutná, když jsem vymyslela něco, co se mi líbilo. :)
      Děkuji moc! :)

      Vymazat
  4. nechápem ako ty môžeš napísať takýto článok, keď tvoja názov tiež nesúvisí s obsahom blogu. Pod deníkom dievčenských vecí, si každý predstaví či už outfity, hauly alebo kozmetické recenzie. A ty takéto články na blogu nemáš, teda jeden áno. Ale len jeden, takže by som na tvojom mieste názov zmenila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, že by můj název vyloženě nesouvisel s obsahem blogu. Můj blog je "bohužel" úplně o všem, takže snad ani neexistuje název, který by to celé zahrnoval. Navíc jsem vydala teprve opravdu málo článků, takže nemůžeš stoprocentně soudit můj obsah. Jak píšu v popisu blogu, kosmetické recenze, hauly a další spousta dívčích věcí tu bude. :)
      To, že jsem psala, že by měl název sedět s obsahem bylo myšleno především tak, že je hloupé si dávat název, který bude lidi mást. U mého názvu mi to tak vůbec nepřijde. :)
      Každopádně děkuji za názor. :)

      Vymazat
  5. Jednoduchý název blogu mi trochu nesedí s několika slovním názvem a ještě k tomu v cizím jazyce.
    Ale jinak s článkem souhlasím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli mluvíš o mém názvu, tak jsem si vědoma toho, že je delší než by bylo dobré a myslím, že to v článku i zmiňuji. :) Já však doufám, že není nijak těžce zapamatovatelný či podobně. :)
      To jsem ráda. :)
      Děkuji za komentář. ♥

      Vymazat
  6. Také si pamatuji, že jsem přemýšlela nad názvem, ale pak jsem egoisticky zvolila Camilla Barnet no :D Hezký článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skoro pokaždé problém. :) Na svém starém blogu jsem to také řešila tímto způsobem. :)
      Děkuji! :)

      Vymazat
  7. S názvem blogu (A) Teď chvíli podle mě (prosím)! jsem celkem spokojená :)
    Jediné co mě opravdu štve je, že jsem si nedala více záležet s doménou a teď si nejsem jistá jak je to s její změnou. Jestli se mým pravidelným čtenářům v blogspotu budou nové články stále zobrazovat nebo ne.
    Zatím se to snažím pomyslně obcházet, ale do budoucna chci s adresou http://blogilateskaty.blogspot.cz něco udělat :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj název je naprosto skvělý! :) Hrozně se mi líbí. :)
      Být tebou, tak už jí neměním, i když nejspíš chápu, proč bys to ráda udělala. :) Pro čtenáře by to byl stoprocentně problém a hromadu by jsi jich ztratila, protože se to "nepřepíše", takže ten, kdo bude mít tvůj blog uložený, už ho nenajde. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  8. Když zakládám nový blog mám opravdu velké problémy s novým názvem... Ale většinou něo sesmolím, tvůj název se mi sice líbí, ale je podle mého gusta trošku delší... ale na druhou stranu Who cares?
    http://lovelylady6.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám to bohužel moc dobře. :)
      Já vím, že je moc dlouhý, ale bohužel mě nenapadaná žádný lepší a hlavně kratší název. Jediné štěstí podle mě je, že není nijak těžký na zapamatovaní (alespoň doufám). Kdyby kvůli tomu nebyly nepříjemnosti a nebyl by tak nepraktický, tak bych to vůbec neřešila, ale takhle mi to trochu mrzí. :)
      Děkuji za komentář! ♥

      Vymazat
  9. Veľmi pekne a pravdivo spísaný článok :-). Častokrát to býva veľkým problém už len kvôli tomu, že je veľa veľa blogov a tým pádom sú všetky adresy zabrané. Ale vždy sa dá niečo vykúzliť i keď to môže trvať dosť dlho. Ja som si teraz zakladala nový blog a mala som s tým dosť problém. Všetko, čo som chcela bolo už použité. Najviac ma vie naštvať, že mám skvelý originálny názov, ľahko zapamätateľný a keď sa pozriem, kto túto webovku používa tak sa mi objaví len biela plocha a nič. Proste blog, ktorý sa nepoužíva. Smutné :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Naprosto s tebou souhlasím. V této době už je to opravdu hrozně těžké. :)
      Jee to musí naštvat :/

      Vymazat
  10. Ja som to s názvom moc nevychytala... Ale keď už mám svojich sledovateľov, nejdem to meniť. Zvykla som si nato a páči sa mi to aj keď to nie je úplne originálne :D

    Life-by-romi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, že by byl nějak extra zlý. Jsou i mnohem horší názvy. :D :) Ale na druhou stranu tě chápu. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  11. Tvůj článek je opravdu moc pěkný! Myslím že ti co si neví rady ho určitě ocenili. Zatím jsem s názvem blogu spokojena a doufám že to tak bude i nadále. :) Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad tě tvůj název nijak neomrzí! :)
      Děkuji mockrát! ♥

      Vymazat
  12. Tento článek se mi moc líbí. Nedá se sice říct, že by mi nějak zvlášť pomohl a líbí se mi, to jo.S mým jménem na 100% spokojená nejsem. Jmenuji se ANYT BLOGGER. Hmm. Jaký máš na můj název názor ty? Já opravdu nevím. Ale důležité je že pořád přemýšlím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe