LENOST ZAČÍNAJÍCÍCH BLOGERŮ

sobota, dubna 25, 2015

Začátky jsou vždy těžké, ať se to týká čehokoli. Většina z nás si tím prošla, ale jsou tu i tací, kteří se tomu šikovně vyhnuli.  Při tvoření designu blogu je většina z nás v začátcích ztracených. Chvíli trvá, než se se vším naučíme pracovat a než pochopíme, jak se co nastavuje. Někteří s tím bojují sami a trvá jim to dlouho, jiní to ani nezkusí a raději napíšou zkušeným blogerům, kteří jim "rádi" poradí. A tímto typem lidí se chci dnes zabývat. 

Zdroj: We♥It

Je každého volba, jakou cestou se rozhodne jít, ale nejsem si jistá, jestli za to stojí otravovat ostatní se svojí neschopností a leností. Ani já nejsem žádný počítačový expert, a i přesto jsem všechno zvládla sama. Trvalo mi to celé sice delší dobu, ale mám všechno hotové, jsem s tím spokojená a hlavně jsem na sebe pyšná. Přijde mi mnohem lepší si to vybojovat sám a pak si říkat "jo, jsem dobrá!".
Pojďme se však zaměřit na ten druhý typ, o kterém to dneska celé vlastně je. Mnohokrát jsem se s tím setkala. Začínající blogerka, která si třeba zrovna ten den blog založila, vám napíše, jak jste udělali to, že máte nadpis uprostřed, a jak jste tam přidali pravidelné čtenáře a váš facebook nebo jak se tam dává ta lišta nahoře. Je logické, že se o nic sama ani nepokusila. Na netu je nespočet návodů, které si každý snadno dohledá, když se o to alespoň pokusí. Z těch návodů je většinou všechno pochopitelné a lehce by se to zvládlo, proto nepochopím, proč místo toho, aby někomu psaly, nenapíšou do googlu. Jo, ono dá vlastně hodně práce něco vyhledat, že. Pochopím, když se někdo snaží a nejde mu to, že zkontaktuje blogerku, která to ví. Dotyčný se alespoň pokusil udělat to sám. 

Kromě otázek ohledně designu, mě dokáže zarazit i to, když se blogerka zeptá, jestli jí nemůžete předepsat nějaký článek, protože sama nemá žádný nápad a nebo jí případně vymyslet témata na články. Nedokážu si vysvětlit, proč si blog zakládá, když ani neví, o čem by měla psát. Kde je ten smysl? Článek snad ještě nikdo nikomu nenapsal, což je naprosto logické, protože blogeři mají své práce dost a hlavně by to bylo opravdu hloupé. Témat na články už se někteří dočkají, ale i přesto si myslím, že je to zbytečné, protože blogerka by ohledně toho měla něco vědět, měla by mít myšlenky, nápady na věty... Měla by psát o tom, co jí zajímá, co jí baví, co má ráda a ne o tom, co jí kdo řekne. 

Posledním pomyslným bodem je kopírování. Beru to opět jako určitou lenost, když někdo někomu zkopíruje článek a vydává ho za svůj nebo ho jenom lehce upraví, ale přesto je jasné, kde k němu přišla. Osobně už se mi to bohužel stalo a příjemné to vážně není. Když už chce být někdo blogerem, měl by si umět psát články sám a mít své vlastní nápady. Jinak to snad ani bloger není, protože takhle se správný bloger nechová!

Prosím neberte to tak, že mi vadí, když se mi někdo ozve s tím, že potřebuje s něčím pomoci. Každému jsem zatím moc ráda pomohla a nemám s tím problém. Jenom jsem se na ty lidi chtěla zaměřit z tohoto úhlu jestli rozumíte.

V článku jsem nemluvila o nikom konkrétním, nikoho jsem se nechtěla dotknout a ani náhodou neházím všechny do jednoho pytle!


Jaký máte na toto téma názor vy? 

47 KOMENTÁŘŮ

  1. Vážně ti někdo napsal, ať mu předepíšeš článek? To je síla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel. Takové lidi asi nikdy nepochopím. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  2. :DDDDDDD já úplně miluju, když někomu udělám design a pak po mě chce rozcestníky, menu,.. A na blogu nic není. To fakt miluju. A nejlepší je, když to všechno uděláš a ta blogerka nikdy nic nepřidá. Pro mě několik večerů v háji. Tobě někdo psal, abys mu napsala článek? No krása. Nechápu, že nový blogeři očekávaj všechno hned. Čtenáři nikdy nenaskáčou sami. Svůj blog mám asi od října a pravidelné čtenáře mám asi tři :D Zajímalo by mě, čím ti lidi myslí.
    Marky > little-me.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to by ses příště měla vykašlat, protože tohle je vážně děsný. Ztráta času.
      Také to nechápu. K blogování je opravdu potřeba hrozně trpělivosti, protože to vždy trvá dlouho (pokud nemá někdo dobré známosti, které ho všude nasdílí). Já zároveň pochopím, že chtějí být rovnou nějakým způsobem vidět a být (dejme tomu) rovnou perfektní, ale touto cestou toho stejně nedosáhnou. Blogerky, které jsou jim vzorem pracují na blogu třeba 3 roky, což si ony asi neuvědomují. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  3. Úplně s tebou souhlasím! Vůbec nechápu proč si někdo zakládá blog, když ani neví o čem bude psát. Nebo proč s ním končí právě z toho důvodu, že se mu číslo prav. čtenářů zastavilo na "tak směšném" čísle jako je například 6 čtenářů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Takové blogerky ani blogerkami nejsou, protože k blogování takové myšlení nepatří. Pokud chtějí opravdu hodně blogovat a nemají témata, tak mají bohužel smůlu. Určitě se nemohou chovat takhle.. :)
      Děkuji za komentář♥

      Vymazat
  4. Souhlasím s tebou v tom, že někteří jsou leniví si něco hledat, ale zase přece jsme nějaká komunita, tak by jsme si měli umět pomáhat:) Protože ne každý kdo se ptá o radu je lenivý:) Samozřejmě je třeba si pomáhal, ale stejně tak samozřejmě jen v určitých mezích, protože poprosit o předepsání článku je opravdu už moc, ale na tom, že někdo se zeptá o radu třeba v tom designu já osobně nevidím nic špatného. Sama jsem třeba s tím měla docela velký problém, protože na bloggeru to bylo všechno pro mě nové. Design jsem si sice dělala sama ale moc s ním spokojená nejsem, protože přeci jen není to žádná sláva, nebo spíše není to podle mých představ. A taky jsem se ptal na pár věcí nějakých už zkušenějších blogerek. A to jsem na internetu nějaké rady hledala. Ono žádný učený z nebe nespadl:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc ráda každému, kdo se mi ozve poradím, ale zkrátka mi vadí, když se někdo hrne do blogování, ale není schopný si nic udělat sám, tak čeká, až to za něj udělají ostatní. :) Nechci házet každého, kdo se na něco zeptá ostatních do jednoho pytle, to vůbec. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  5. Súhlasím s tebou. Aj mne osobne sa často stáva že mi začínajúce blogerky píšu ako som spravila hento a tamto. Nechápem, ja tak ťažké nájsť si to? Stačí len zadať do googlu čo chcete vedieť a ono to nájde. Nie s tým obťažovať iných blogerov. Súhlasím s tým ako si písala že je lepšie si to vybojovať a potom byť na seba pyšný. Ja som s tým tiež mala zo začiatku problémy, ale keď som konečne prišla na to, ako pracovať html kódmi, bola som na seba hrdá, a pekný dizajn m bol odmenou.
    LifeAsIva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Já vážně pochopím, když to zkusí a pokud jim to nejde, zeptají se ostatních.. ale když se ani nepokusí něco udělat.. přijde mi to prostě jako lenost. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem začínající blogerka, bloguju už dva měsíce a ze záčátku to bylo opravdu těžké, dát trochu ten blog, aby vypadal, co se mi zatím doufám povedlo :D Já jediné z čím zatím bojuju je udělat hlavičku blogu, to se mi podrařilo, že namísto jednou jsem to tam měla snad 100krát.. :D

    Nechápu jak si může někdo dovolit vzít cizí článek. Podle mě píše každý jinak, každý má svůj styl, každý tam dá něco svého proto je to osobní blog, a když někteří to nechápou tak nevím proč to vůbec chtějí dělat.. :(

    http://wormake.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy jsou s tím opravdu velké boje, to moc dobře znám. :D Ale nakonec se to povede ať už s cizí pomocí nebo vlastní zásluhou. :)
      S tím naprosto souhlasím! Také to vůbec nechápu a hlavně mi to vážně hrozně vadí. Člověk si dá s článkem práci a někdo mu to jen tak vezme a sklidí za to ještě chválu. Hrůza.
      Děkuji za komentář♥

      Vymazat
    2. Dneska se mi konečně podařilo změnit nápis, a jsem totálně šťastná.. sice po 2 měsícách ale přece.. :D

      Vymazat
  8. Na jednej strane s tebou suhlasim :) Teraz chce kazda baba blog a chcu vsrtko hned cize aj dizajn blogu ale su tu take ltore sa snazia ale nekusia tomu pochopit a tak sa naVas obratia :) tiez ked som si zalozila blog ( ktoremu sa uz nevenujem ) som sa snazila hladat informacie a na vela veci som prisla sama ale proste niekedy to fakt nejde a myslim ze takymto ludom nieje zle poradit :) po case som uz v tom bola zbehnuta a ked mi niekto napisal ci mu nepomozem tak prrco nie ? Ano je pravda ze som nevedela ci sa ta dotycna snazila alebo nie ale napisat jednoduchy postup nieje narocne ;) a zvycajne tie baby co sa nesnazia im to ani nevydrzi tak nech maju aspon svojich 5 minut slavy vdaka dizajnu . Alr v dalsich bodoch 100% suhlasim. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já neházím všechny do jednoho pytle. Moc dobře vím, že někdy se člověk prostě potřebuje zeptat, protože je přirozený, že něco nemusí pochopit a tak. Takovým vždy moc ráda poradím. :) Ale zkrátka ty, co nejsou schopné si nic udělat samy a o všechny prosí ostatní mi vadí. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  9. Občas takové prosby vídávám v blogerských skupinách, člověk to akorát přejde a neřeší to. Každopádně mi myslím, že tohle dělají vyloženě mladé holky či spíš děti kolem 12 let... Teda doufám, u takových dětí se to snad dá ještě malinko omluvit :D

    Make-up speciál - 1. část

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo přesně! Teda mně je 13,ale neuráží mě, cos napsala, protože je to pravdivé. Já jsem to nikdy nenapsala. Radši bych měsíc nepřidala článek, než abych přidávala článek, který mi napsal nebo poradil někdo jiný -_-

      Vymazat
    2. Nejspíš to opravdu budou ty nejmladší možné blogerky, ale jsem si jistá, že by se našly i mnohem starší co jsou tohohle schopné. :D :)

      Vymazat
  10. Souhlasím, ale ještě jsem se nesetkala s někým, co by mi psal, že neví jak má udělat to a nebo tamto. :-) Už jsem viděla pár Giveaway, kde se můžeš zúčastnit, ale je povinné abys napsala o čem má psát nebo co bys u ni ráda viděla za článek. :-) Vždyť my máme taky spoustu práce s vymýšlením článků pro sebe natož tak ještě vymýšlet články pro ostatní.
    giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi GA už jsem se také setkala a upřímně to vůbec nemám ráda. Chápu, že chce dotyčká blogerka vědět, co čtenáře baví, ale myslím, že by to měla zjišťovat sama třeba podle komentářů u článků a tak .. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  11. Jono! Vždycky je ve skupině na fb: Prosím poraďte téma, na které bych mohla psát.....Tak vždycky tam už napíšu, proč si zakládá blog -_- Jako fakt nepochopitelné -_-
    www.lifestylebyribbon.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak.. :) Také mám třeba období, kdy nevím co psát, ale řeším to pauzou a poté vždy něco přijde. Určitě bych to nikdy neřešila tímto způsobem. Pokud jim nápady nepřichází, na blogování se bohužel nehodí. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  12. Ha, tak s tím jsem se teda ještě nesetkala :) Ale chápu, že z toho člověk musí být otráven, když po něm pořád někdo něco chce:) Když jsem s blogem začínala, nezbývalo mi, než se s tím vším poprat sama. Měla jsem ze sebe pak dobrý pocit a teď, s odstupem času, si můžu říct, co všechno jsem zvládla zlepšit, v čem jsem se zdokonalila:)
    ...///Instantní krása//...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nejde čistě o to, že po mně někdo něco chce. :) Ráda pomůžu, ale nepomáhá se mi moc dobře právě tomuto typu lidí. Nepřijde mi fér, že někdo si na všechno přijde sám, pere se s tím několik dnů ... a druhý obombarduje ostatní a ty za něj všechno udělají. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  13. Zajímavý článek :) Já mám blog od řijna 2014 a pořád s designem nejsem spokojená, ale musím říct, že za tu dobu jsem konečně nějaké vychytávky zjistila a po dlouhé době jsem třeba přišla na to jak se přidávají čtenáři a tak. Určitě je na mém blogu pořád, co zlepšovat a jednou za čas si k tomu sednu a zkouším, jak se co dá udělat a vytvořit. Nechápu blogerky, které jsou tak opovážlivé a líné.

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento přístup je správný. Líbí se mi, jak nepotřebuješ mít všechno hned a dáváš tomu čas a na všechno jdeš postupně. :)
      Děkuji za komentář ♥

      Vymazat
  14. Achjo. Vždycky když čtu články tohoto typu, tak mě POKAŽDÉ udiví nějaká nová pecka, nad kterou zůstává rozum stát. Předepisovat články? WTF? Ale tipla bych si, že to bude spíš o dost nižší věková kategorie.
    S leností ohledně designu to naprosto chápu jak myslíš. Sice jsem takový dotaz k mému blogu nedostala, ale znám to z jiných situací a dokáže mě to solidně vytočit :D Já třeba můžu s čistým svědomím říct, že se neptám a zásadně googlím až do umření, popř. si poradím i jinak. Musím teda říct, že v nastavování blogu popř. v úpravách html šablony se už docela vyznám, tak se mi to teď mluví, ale taky mi to trvalo, než jsem na všechno přišla. Taky moje designové začátky (ještě z pubertálních dob blogu na Blog.cz popř. na Libimseti :D) nebyly nic extra. Ale když se člověk snaží... :)
    My Make-up Store

    OdpovědětVymazat
  15. No tak to je neuvěřitelný, nejvíc nás zarazila ta část, kdy chce někdo předepsat článek. To jako vážně?! K čemu teda bloguje? My píšeme protože nás to baví a protože chceme poznat nové lidi. Dnes se celý den pipláme s designem a nakonec jsme zvolili tento minimalistický a i tak nevypadá podle našich představ. Nechystáme se objednat design, ale jsou lidi které baví je vytvářet a nebaví je psát nebo lidi kteří umí psát a nerozumí grafice-takže to bychom jako negativum nebrali. A na konec chceme říct že obdivujeme ty, kteří si na všechno přišli sami :)

    www.madlovers.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  16. Sice to teď vypadá, že jsem nováček v blogování, ale vyvedu vás z omylu, protože jsem pouze obnovila starý blog a smazala staré články, jen aby nebyly narážky, hehe. :D

    Ve většině bodů s tebou plně souhlasím. Akorát s tím pomáháním... já jsem si vše tedy dělala sama, protože blog.cz je poměrně v tomhle všem jednodušší, ale rozhodně nevidím problém v tom někomu poradit. Zkoumat, jestli to zkoušel sám vážně nebudu, takže prostě poradím. :) A ohledně téma pro článek... udělala jsem to asi jednou, když mi bylo 11 a když se na to dívám, musím se sama sobě smát, protože jsem byla fakt tragéd. :D Nicméně, to, že po tobě někdo chce předepsat článek... to je docela vrchol.

    http://kindoflove.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  17. Hezký článek! Nedávno jsem si blog taky založila, ale jak říkáš, řada věcí jde na netu dohledat, dost blogerů má i články o tom, jak co nastavit, takže to fakt není takový problém :) Ale aspoň to dost vypovídá o tom konkrétním člověku.
    K předepsání článků ... nemám slov, sice sama taky ještě tápu, jakým směrem nechat blog ubírat, ale to je na tom právě to, proč si člověk blog zakládá. Aby musel přemýšlet, kreativně něco tvořit a musím říct, že mě to zatím baví, chodit v hlavě s myšlenkou, co bude dál... :)

    Kdyby jste někdo chtěl můj blog navštívit, budu ráda :)

    http://blog-will-o-the-wisp.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. Teda návrh aby niekto niekomu písal články mi pripadá fakt postavený na hlavu, ešte som sa s tým našťastie nestretla, ale je to fakt sila. Námety aké témy by mal blogger písať sú podľa mňa celkom fajn v časoch, keď už vážne neviete kam z konopy, ale normálne je to podľa mňa skôr otrava, pretože daná téma sa bloggerovi nemusí páčiť ani sa mu nemusí tak dobre písať. Ja to robím tak, že si články píšem sama, uvažujem o čom by to bolo zaujímavé a skrátka snažím sa robiť si to po svojom, veď preto som si ten blog predsa založila. Na veľkých blogoch som sa tuším ani s prosbou o námety nestretla alebo som si to nevšimla.

    OdpovědětVymazat
  19. Pěkný článek a názory, se kterými naprosto souhlasím. Beru to taky jako super tipy, čeho se vyhnout:D jelikož taky začínám blogovat.
    Pearls of my life

    OdpovědětVymazat
  20. S tím kopírováním souhlasím, ale musím se přiznat že s těma složitějšíma věcma ohledně designu a tak jsem byla taky hodně dlouho na štíru ;).
    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  21. Když jsem začínala koukat na blogy, tak se mi u všech blogů hrozně líbily designy. Proto jsem si potom založila blog a zkoušela ty designy sama. Když jsem si udělala svůj první design, tak jsem byla strašně ráda, že jsem to dokázala. A potom už jsem jen začala hledat návody jak dát pryč rámeček u fotek atd. Myslím, že design je jedna z hlavních věcí na blogu, a proto by se měl autor blogu o to snažit sám :) Pokud to opravdu neumí i přes veškerou snahu, tak to pochopím, ale jak jsi psala, že se o design ani nesnaží, tak to mi přijde opravdu hloupé. :) Já také teď začínám s blogem a vůbec by mě nenapadlo jít si o někoho okopírovat článek nebo někoho poprosit, aby mi článek napsal.

    Shealthylife

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj, já jsem sice začínající blogerka, ale i tak s tebou ve všech bodech souhlasím. Já jsem ráda, že si věci ohledně blogu dělám sama. A nechápu jak někdo může napsat, aby jsi mi předepsala článek ti už mi přijde jako drzost. Máš pravdu většinu věcí si můžeme najít na internetu sami a ne kvůli tomu obtěžovat ostatní.
    www.theclarisa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  23. Ja osobne som taktiež začínajúca blogerka a veľmi trvdo pracujem na svojom blogu. Všetky vecičky som našla na internete alebo som na ne prišla sama. No v každom prípade nekopírujem nikoho. Áno, inšpirácie beriem od niektorých, no určite ich nekopírujem. Ak chcem blogovať, blogujem. No blogovanie ma má baviť a ak začnem kopírovať, znamená to, že si to neužívam, robím to len s princípu a to nechcem.

    Budem veľmi rada, ak si pozrieť môj blog Blog by Katy :-* a zároveň ťa chcem týmto pozvať do mojej prvej GIVEAWAY. Budem veľmi rada, ak sa zapojíš

    OdpovědětVymazat
  24. No to je síla. Vůbec jsem netušila, že to někdo takhle dělá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne? Ale ono je to možná lepší, protože to dokáže člověka akorát tak naštvat. :D :)
      Děkuji za komentář! ♥

      Vymazat
  25. Moc povedený článek :) Musím se přiznat, že i já jsem byla dost líná. Postupem času jsem zjistila, že to nemá cenu a pokud chci mít blog, musí být originální a musí být můj! Dokonce se mi také stalo, že někdo ode mě "opsala" článek. Měla jsem sto chutí se na to vykašlat, ale nepřestala jsem a jsem za to momentálně dost ráda :)

    http://delavieestbelle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  26. Tahle lenost mě hrozně vytáčí. Nedávno padla na jedné skupině na fb otázka "Na čem děláte blog?" .. asi na pánvi.. Pokud chci být blogerkou asi i nějaké čtu a tudíž i vidím doménu a googlit musí umět taky, to už umí i želva. Vytváření desingu než se ptát, co nejdřív hledat. Asi moc práce. Existuje xy blogů, které mají rubriku právě na to zaměřené.
    Dál zmiňuješ a já musím souhlasit "Nevím o čem psát, dejte mi nápady na články." nebo "O čem bych měla mít blog? Chci mít čtenáře." tak ty chceš blogovat tak si piš o čem chceš buď budeš psát o něčem co lidi zajímá tak se budou vracet a nebo budeš psát vtipně a čtenáře se taky najdeš. Když nevíš o čem psát tak nepiš a když nemáš vůbec páru o čem psát tak si proboha nezakládej blog. Něco jiného když tě čtenář požádá "napiš o tomhle, to by mě zajímalo.." zrovna nedávno se mi to stalo a zrovna jsem i už článek měla v hlavě. :)
    Některé tyhle "blogerky" si zakládají blog jen pro vidinu toho mít věci zadarmo, být slavný, čtený.

    Jsem se trošku rozvášnila, ale už mě tohle dlouhou dobu štve a když jsem našla tohle tak to bylo jasný. :D:D

    Jahoda

    OdpovědětVymazat
  27. S tím kopírováním textů mám bohužel vlastní zkušenost. Přijde mi to jako totální nehoráznost! A přitom je absurdní, že dotyčná zkopčila text, který měl tak výrazný chroustí rukopis, že to snad ani víc nešlo... Co dodat, no :-)

    Hele a to předepisování článků mě fakt pobavilo... To snad není pravda už... :-D

    Bebe

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj, krásný článek. Nechápu, jak ti mohl někdo napsat, ať mu předepíšeš článek... Blogeři by dle mého názoru měli mít nějaké nápady a trochu se tomu věnovat. Já sama teprve začínám, ale bože... předepsat článek????

    OdpovědětVymazat
  29. Díky Pelíšku,
    zrovna ležím v posteli a přemýšlím o svém pár dnů starém poloprázdném blogu. Brouzdám po netu, hledám co a jak... Pár rad jsem potřebovala. Krásný blog a pěkný článek,... asi si ho hned zkopíruju a budu vydávat za svůj. ;)
    Zdravím z mého neoblogu

    OdpovědětVymazat
  30. Jéj :D Absolutně nechápu ty příspěvky na fb v skupinách "Nevíte o čem mám napsat?" apod. Pořád říkám... "Když nevíš co psát, nepiš!"

    nicoxmeow.wix.com/nicoblog

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe