EPILACE - MÉ ZKUŠENOSTI, POSTŘEHY, RADY

neděle, června 28, 2015


Jelikož jsem majitelka hodně tmavých chloupků po celém těle, které jsou ještě ke všemu poměrně dlouhé a husté, mám potřebu je ze všech míst odstraňovat. Vytrhávám si chloupky všude až na ruce, podpaží, části intimních partií a obličeje, kde se holím žiletkou. U rukou a podpaží chci však s epilací začít také. Tím pádem se epiluji nejen na nohou, ale i břiše, zádech, zadku, zbylé části intimních partií či prsou. Někomu to může připadat šílené, ale věřte mi, že kdybych je neměla tolik viditelné, pravděpodobně se na to vykašlu. Chloupky mi přijdou kdekoli na mém těle vyloženě nechutné. A ještě když jsou tak výrazné? To prostě nesnesu.


CO JE EPILACE?
Epilace je zbavování se chloupků vytrháváním, takže je odstraňujete i s kořínkem chloupku. Za to u depilace se zbavujete pouze viditelné části chloupku. Druhů epilace existuje více (fotoepilace, epilace laserem či elektrickou jehlou ...), ale my se tu dnes budeme zabývat epilací epilátorem, kterou můžete provádět v pohodlí domova.



PRVNÍ ZKUŠENOSTI S EPILÁTOREM
Epilace byla první metoda, kterou jsem na nohou zkusila. Bylo mi, tuším, čtrnáct a navedla mě na to mamka, která si chloupky vytrhává skoro celý život. Nohy jsem si tímto způsobem udělala párkrát, ale ta bolest a doba, kterou jsem to dělala, mi to velmi ztěžovala a kazila. Odjakživa to dělám v neděli večer, ale jednou v létě jsem to nějak nestihla a další den měla jít ven. Samozřejmě jsem si chtěla vzít něco krátkého, ale s chloupky na nohou jsem vyjít ven nehodlala, takže jsem popadla žiletku a rychle to oholila. V tu chvíli jsem zjistila, o jak moc je to jednodušší. Je to rychlé, bezbolestné, snadné. Od té doby jsem se holila jen žiletkou. Spokojená jsem byla však jen chvíli. Po nějaké době mi to začalo štvát, nudit a nesnášela jsem ty neustále drsné nohy. Holit jsem se musela nejlépe denně, protože chloupky mi rostou hodně rychle. I večer po oholení jsem v moment, kdy mi naskákala husina, měla nohy drsné a další den už byly chloupky vidět. "Černé tečky" mi také vadily. Nohy jsem se styděla ukazovat, i když byly oholené. Zkrátka jsem si řekla, že zkusím znovu epilátor, protože tohle bylo nesnesitelné. Podotýkám, že v tu dobu jsem si holila pouze nohy, intimní partie, ruce a podpaží.


DRUHÁ ŠANCE PRO EPILÁTOR
Epilátor jsem po těch 3-4 letech, kdy jsem používala žiletku, vzala do ruky asi před půl rokem. Úplně jsem zapomněla, jak hrozná bolest při tom vytrhávání je. Na začátcích to bolí opravdu příšerně, až se to skoro nedá vydržet. Proto jsem byla vždy zakousnutá do polštáře, v uších měla sluchátka s hlasitou hudbou, protože jsem nechtěla slyšet ten hnusný zvuk, který epilátor vydává a snažila se to udělat co nejrychleji, abych to měla za sebou. Pak jsem přidala i ostatní části těla a upřímně musím říct, že na všech jiných částech je ta bolest o něco menší (až na intimní partie - tam se mi chtělo bolestí brečet). Za to když jsem si jednou zkusila vytrhat chloupky i na rukou a podpaží, nezvládla jsem to.
Velkou nevýhodou epilace je to, jak dlouho proces trvá. Než dodělám celé tělo, trvá to přes 2 hodiny, což je opravdu dlouhá doba. Epiluji 1-2x týdně. Nejlepší je to každý týden, ale když je zima nebo jsem líná, vykašlu se na to a udělám to až ten další týden. Naopak obrovskou výhodou je, že nohy jsou neustále hladké. Čímž myslím, že chloupky jsou tak jemné, že je cítíte pouze lehce, ale určitě to není takové, jako by jste hladily kartáč na koberec. Navíc jich postupně roste méně a troufám si říct, že jsou i o něco světlejší.


RADY
Je pravda, že po epilaci je pokožka podrážděná a vyskáčou na ní nehezké pupínky, ale většinou přes noc zmizí, takže z toho nemějte strach. Hlavně musíte kůži pořádně promazat nějakým krémem na podrážděnou pokožku nebo existují i krémy přesně na tyto okamžiky - po epilaci.
Slyšela jsem, že některé ženy/dívky s epilací přestaly kvůli zarůstání chloupků, což je poměrně běžná a velmi nepříjemná záležitost. Někdy se vytváří i ošklivé, velké boláky. Na zarůstání vám mohu poradit masážní rukavici a případně tělový peeling. Masážní rukavicí se myji denně a peeling používám 2-4x za týden. Obojí nějaký ten účinek má.
Pro zmírnění bolesti se doporučuje pokožku napínat, což pomáhá, ale upřímně řečeno mám pocit, že když místo, kde chcete chloupky vytrhat chytnete mezi prsty, bolí to ještě méně.

Postupem času bolest, podrážděnost i zarůstání chloupků výrazně klesne. Takže třeba po roce už by jste s tím neměly mít problémy vůbec, protože já jsem již po půl roce skoro bez potíží. Bolí mě to mnohem méně, podrážděné je to na většině míst jenom chviličku a zarůstání se také hodně omezilo.


VÝHODY A NEVÝHODY EPILACE
+ stačí 1x za dva týdny - dlouhodobý efekt
+ chloupky jsou řidší, slabší, světlejší
+ nikdy nebudete mít drsné nohy
+ žádné "černé tečky"

- trvá dlouho
- bolest (časem přejde)
- zarůstání chloupků (dá se omezit)
- podrážděná pokožka (pouze chvilková záležitost) 


VÝHODY A NEVÝHODY HOLENÍ S ŽILETKOU
+ bezbolestné
+ snadné
+ rychlé

- drsné nohy
- "černé tečky"
- možné pořezání 
- holení každý den, obden 
- růst 2 i více chloupků z jednoho místa - efekt chlupatějších nohou


(Už jsem zkoušela i depilační krémy, ale s těmi jsem rozhodně spokojená nebyla a jiné metody jsem nezkoušela, proto to porovnávám pouze s holením s žiletkou. )

Ještě bych zmínila, že se epilátor vyplatí i v tom, že si na rozdíl od žiletek/pásek/krémů nemusíte kupovat stále nový. Jeden vám vystačí na několik let. Cenově se epilátory pohybují od takových 600 Kč, ale za ty lepší dáte přes 1 000 Kč. Myslím, že i v tomto ohledu se to vyplatí, protože pravidelném dokupování čehokoli jiného se postupně vyšplháte na mnohem větší sumu.
Já osobně používám epilátor od Philips, ale už je to hodně starý model, který se již pravděpodobně ani neprodává. Jeho stáří je hodně znát, proto si chci v průběhu prázdnin pořídit nový. Pokud máte s nějakým zkušenosti, určitě mi dejte vědět! 

Samozřejmě musíme brát v potaz, že každému vyhovuje úplně něco jiného, každý má úplně jiný práh bolesti, jiné chloupky a podobně. Takže se klidně může stát, že moje zkušenosti a rady vám sedět nebudou. Přesto si však myslím, že by jste to měly alespoň vyzkoušet, protože pokud vám to bude vyhovovat přinejmenším jako mně, měly by jste být spokojenější. Na druhou stranu zase chápu, že se vám do toho nemusí chtít investovat když nevíte, jak vám to bude vyhovovat.

Abych to ukončila, epilace je pro mě rozhodně nejlepší. Sice to ze začátku bolí, ale pokud to vydržíte, brzy to bude mnohem lepší. Sice to trvá dlouho, ale pro mě je lepší to dělat 2 hodiny v neděli večer než úplně každý den. Proti zarůstání chloupků se dá bojovat, takže ani to neberu jako nějaké velké negativum. Zkrátka si myslím, že všechny ty negativní záležitosti za ty dlouho době hladké nohy rozhodně stojí! Doufám, že jsem napsala všechno, co jsem chtěla. Kdyby vás však cokoli zajímalo, určitě mi dejte vědět. 


Co vy a epilace? Epilujete nebo se tomu vyhýbáte? Jakou metodu pro zbavování chloupků využíváte?

FACEBOOK | INSTAGRAM | ASK | BLOGLOVIN' | GOOGLE+




8 KOMENTÁŘŮ

  1. Jani, díky za takový úžasný článek. Nechci, aby to znělo nějak blbě, ale hltala jsem každé slovo, protože mi mluvíš z duše. Blondýnkám tohle asi není moc blízké, ale brunety a černovlásky tě určitě chápou. Tmavé chloupky jsou zlo! :D Dokonce jsem si za to na základce "vysloužila" posměch :D Měla jsem chlupaté ruce a bála jsem se nosit krátký rukáv, vždy, když to šlo, tak jsem si brala třeba mikinu.. Epilaci jsem zkoušela jen jednou v životě a vydržela jsem 5 minut.. :D Mamka má doma strojek, tak jsem to chtěla vyzkoušet, ale já se bála.. Fakt moc :D Ten zvuk byl tak odporný! Tak jsem zatím u žiletky, ale chtěla bych tomu dát ještě jednou šanci. Pamatuju si, když jsem si začínala trhat obočí.. Taky to byla první nesnesitelná bolest a teď už to ani necítím :D No nic.. Nechci se tady moc veřejně rozepisovat, protože to není něco o čem by měl každý vědět :D Prostě super článek! :)

    Lucky Winner 2/2

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som skúšala aj žiletky, no s tými to je potrebné holiť fakt často a už ma to úprimne prestáva baviť. Pred pár rokmi v čase keď prišiel Veet s depilačnými pásikmi, s ktorými epilácia nebolí som používala a tie a bola som vcelku spokojná, pretože hladké nohy mi vydržali asi mesiac, avšak nebolo to úplne dokonalé, bolieť to nebolelo, ale stalo sa mi, že som na nejaké miesto zabudla plus sa mi povyhadzovali vyrážky ktorých som sa nevedela zbaviť. Tak som prešla opäť na žiletku, ale chystám sa zájsť na depiláciu voskom do salónu, už som skúšala vosk na domáce použitie od Balei ale bud bol on tak slabý alebo som to ja nevedela spraviť dobre, takže idem skúsiť salón a dúfam, že budem spokojná, len zlé je na tom to, že si musím nechať chĺpky narásť, takže nemôžem nosiť sukne, čiže na leto to veľmi praktická metóda asi nebude.

    OdpovědětVymazat
  3. Ani nevíš, jak dlouho jsem na článek s tímto zaměření čekala:) A navíc od slečny, která má taky tmavé chloupky. Já se epilace celkem bojím. Nedokážu odhadnout tu bolest. Zatím se holím žiletkami ale jak jsi řekla, není to na dlouho. Vyzkoušela jsem i voskové pásky ale ty mi taky nepomáhají. O nohy by mi ani tak moc nešlo ale spíše o intimní partie, oblast bikin, podpaží a břicha. Sice své tmavé vlasy miluju ale o chloupcích to vážně říct nemohu:D Nasadila jsi mi ale brouka do hlavy a o epilátoru začnu přemýšlet. Jak se říká "pro krásu se musí trpět"...

    OdpovědětVymazat
  4. Díky své hormonální poruše mám chloupky skoro po celém těle, i když zrovna na rukou světlé. Zatím používám žiletku.

    OdpovědětVymazat
  5. Já na holení zatím zůstávám u žiletek, mám docela světlé chloupky a stačí mi oholit si nohy nejvýš tak 2x týdně, takže to není tak hrozné :-) Ale taky jsem si začala kvůli chloupkům holit i břicho a obličej, ale tam mi zůstaly potom (hlavně nad horním rtem) takové dost viditelné póry. Teď jsem si zkusila na obličej koupit voskové pásky Veet speciálně právě na obličej, tak uvidím jaké to s nimi bude :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám na holení chloupků epilátor s nástavci, takže když potřebuji rychle a bezbolestně vyměním nástavec s pinzetkami za ten druhý, který chloupky jen zastřihne, ale je pravda, že po tomhle zastřihnutí vyrostou zase hrozně rychle a proto mám vytrhávání radši.
    Bolest se časem opravdu zmírní a jelikož se vytrháváním ničí cibulka, některé chloupky přestávají růst úplně nebo hodně málo. :) :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ho holení, to je taky jedna velká kapitola mého života :D Já vždycky používala žiletky, ale měla jsem přesně stejné problémy jako ty. Klidně bych si ty nohy mohla holit 2x denně. Navíc mi za ty roky chloupky hodně ztmavly a zesílily, takže neoholené nohy u mě vypadaly fakt šíleně. Před měsícem jsem si řekla dost a koupila si epilátor. Naštěstí jsem asi vůči bolesti odolnější a nazvala bych to jen "nepříjemným"(zatím jen na nohou, na zbytek si ještě netroufám, to taková brnkačka nebude). Až na to že mi začaly docela zarůstat, tak se teď trochu peru zase s tímhle. No věčný to boj...

    OdpovědětVymazat
  8. používam už dosť dlho , priznám na začiatku to dosť bolelo, ale už nie, po každej epilácii si dám krémik nivejku nemám podráždenú pokožku,ale každá pokožka je iná , musíme si nájsť čo je pre ná správne :)
    https://clodyteenmummy.wordpress.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe