VŠECHNY BLOGERKY JSOU STEJNÉ, PÍŠOU O TOM SAMÉM, MAJÍ STEJNÉ DESIGNY BLOGŮ..?

neděle, září 04, 2016


Poslední dobou mi přijde, že se strašně řeší velká podobnost většiny blogerek. Řeší se, že jsou všechny neoriginální, neosobité, že mají bílé, jednoduché designy blogů, že píšou bezvýznamné články.. S většinou těchto názorů nesouhlasím, takže bych se k tomu chtěla vyjádřit, né-li to dotyčným dokonce objasnit.

zdroj
Co se týče článků, o kterých blogerky píšou, ano, stává se, že pár z nich vydá článek na ten samý kosmetický produkt, protože firma nabídla spolupráci několika blogerkám, a ty chtěly tento produkt vyzkoušet. Je pravda, že je nepříjemné, když se v mém seznamu sledovaných blogů objeví třeba 10x stejný článek, ALE zároveň to plně chápu, a někdy to beru dokonce jako výhodu. Dá se pochopit, že se nechtěly omezovat kvůli tomu, že to bude mít více z nich. Produkt chtěly vyzkoušet, tak proč to nepřijmout? Navíc se to může hodit, pokud by někdo ze čtenářů chtěl zmiňovanou věc vyzkoušet. Přečte si několik recenzí a posoudí, zda za to opravdu stojí. Samozřejmě je něco jiného, jestliže blogerka spolupráci přijme jen proto, aby dostala něco nového zadarmo, to rozhodně neschvaluji.
Také se hodně probírají články typu "co jsem dostala k Vánocům". Ano, opět je pravda, že jich je pokaždé všude strašně, strašně moc, ale mě osobně to třeba naopak baví. Baví mě sledovat, co dostali ostatní, baví mě v dárcích ostatních shánět inspiraci, baví mě jim závidět, komentovat to a koukat na to, co dostaly stejného. Je jasné, že všichni nejsou stejní jako já, ale chci tím říct, že své čtenáře tyto články mají, tak proč je nenapsat? A že je jich tolik? Opět to beru tak, že se blogerka nechce omezovat kvůli tomu, že už to napsala hromada dalších před ní. Stejně jako s recenzemi na kosmetiku. Proč neudělat recenzi na profláknutý EOS, i když je jich všude tolik? Třeba k tomu má co říct, chce se k tomu vyjádřit podle svého, no ne?
Kritizují se i články o spotřebovaných produktech. Shoduji se s názorem, že je naprosto zbytečné fotit vypotřebovanou zubní pastu, odličovací tamponky, vatové tyčinky do uší a další úplně běžné, nudné, obyčejné výrobky. Ale když blogerka udělá článek o zajímavějších produktech a k tomu napíše, jak jí vyhovovaly, nevidím na tom vůbec nic špatného. Beru to jako spoustu recenzí v jednom, takže za mě je to i velmi užitečné, stačí to jen umět správně psát.
A to samé platí pro hauly, unboxingy či outfity, které někomu přijdou zbytečné a hloupé. Každý to máme jinak, každý máme rád něco jiného, každého baví něco jiného číst. Já tyto typy článků miluji a upřímně by mě dokonce mrzelo, kdyby se psát přestaly.

Pokud jde o design, všude aktuálně letí jednoduchý, černobílý vzhled, většinou s navigační lištou, jež je u všech blogů také skoro identická. Proč? Nevím, jak to mají ostatní, ale tuším, že se najde hromada těch, které to mají ze stejného důvodu jako já. Miluji jednoduchost, miluji čistotu, pořádek, minimalismus, bílou barvu v kombinaci s černou. Proč bych si tedy měla vytvořit blog, který bude sice originální, ale nebude se mi líbit a nebudu se na něm cítit dobře? Můj design blogu vystihuje mě, vystihuje to, co se mi líbí a co mám ráda a nebudu to měnit jenom proto, že má aktuálně hodně dalších lidí rádo to samé. Vadí mi to, ale nic s tím neudělám. Věřím, že i ostatní to nemají jenom z důvodu, že je to "IN" nebo kvůli tomu, že to má jejich oblíbená blogerka. Doufám, že se jim to zkrátka upřímně nezávisle líbí tak jako mně. To však neznamená, že souhlasím s tím, aby všechny blogerky používaly tu samou šablonu, a tím pádem byly jejich blogy vyloženě identické. Každá by si měla design přizpůsobit tak, aby ji vystihoval a aby do něj dala kus sebe.

Nakonec se zaměřím na samotný obsah blogů. Nejvíc letí beauty blogy. Je jich hrozně moc, ale opět nechápu, proč blogerkám vyčítat to, že jsou dívky/ženy, co se zajímají o kosmetiku, co berou kosmetiku jako svůj koníček, který chtějí sdílet s veřejností. Své čtenáře to má, je hromada slečen, které se podle těchto článků řídí, kterým pomůžou s výběrem a opět tu platí: čím více názorů, tím lépe pro čtenáře. Pokud chce být někdo blogerem, měl by psát o tom, co ho baví, stejně jako čtenáři budou číst články, které mají rádi. Já osobně také nečtu blogy, které obsahují články o vážných tématech, o politice, o knížkách nebo o vaření, ale abych blogerky píšící o těchto tématech kritizovala? I kdyby mi přišlo úplně hloupé psát recepty na smoothie, protože si myslím, že každý umí rozmixovat pár kousků ovoce (případně zeleniny), věřím, že někomu to může pomoct, že to někoho baví číst a blogerky naopak psát, tak proč dotyčné odsuzovat? Neodsuzuji ani ty, o kterých tu dnes píšu - ty, které "určují", co mají ostatní psát, ty, které kritizují články, které píšou jiní jen proto, že je zrovna nebaví. Své čtenáře to má, tak proč ne. Je to vyjádření názoru, jenž do blogosféry patří.

Originalita je samozřejmě velmi důležitá, ale proč by měly blogerky psát o tom, co je nezajímá jen proto, aby se něčím lišily? Mohou se maximálně pokusit o jiné pojetí typického článku, ale řekněme si upřímně, to není vůbec snadné, dokonce mi to přijde občas až nemožné. Proto mi kritika okoukaných témat na články nedává smysl, blogerky o tom stejně nepřestanou psát, protože to by rovnou mohly přestat blogovat, že jo. Neschvaluji kopírování, neschvaluji psání o tom, co je "IN" kvůli větší sledovanosti, ani používání designu, který je "IN" kvůli většímu počtu čtenářů.

Shrnula bych to tak, ať si každý píše, o čem chce a ať má každý blog, jaký se mu líbí. Někdo miluje psaní recenzí na kosmetiku, někdo vytváření a následné sdílení playlistů, někdo psaní názorů. Všechno má své čtenáře, všechno má mít své místo v blogosféře. Je tu obrovský výběr různých typů blogů, takže každý čtenář si najde to své. To, co vás nezajímá, jednoduše nečtěte, vždyť to není tak těžké. 


PIŠTE O TOM, CO VÁS BAVÍ NEHLEDĚ NA TO, JESTLI SE TO OKOLÍ ZAMLOUVÁ.
JE TO VÁŠ KONÍČEK, VÁŠ BLOG A NIKDO NEMÁ PRÁVO VÁM DO TOHO KECAT. 


Raději poznamenám, že článek nebyl mířený na nikoho konkrétního, protože nechci, aby došlo k problémům. A zmíním i to, že jsou ve všem samozřejmě nějaké výjimky. Existují blogerky, které na tento článek vůbec nesedí. Dejte mi určitě vědět, jaký názor máte na tohle téma vy. Mějte se krásně!

37 KOMENTÁŘŮ

  1. Super článek ve všem s tebou souhlasím!!
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím, ja píše o tom, čo ma baví a neriešim, čo si kto myslí ;)

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas - každá blogerka by měla psát o tom, co chce. O tom, co ji zajímá. A sama sleduji několik blogů, které mají mix všeho - ať už věcí, které mě zajímají nebo článků, které nesleduji. Ale když vidím člínek, který mě nezajímá tak ho prostě přeskočím a počkám si zase na další, který už mi ladí do noty.

    A souhlas i s recenzemi stejných produktů - nejsme stejné, nemám stejné vlasy ani pleť. Jsem ráda, když si mohu přečíst víc recenzí a názorů na nějaký produkt, protože může být produkt úžasný, ale ne každému sedne.

    Dobrý článek

    INKA – focení, líčení, poledance, lifestyle a další!

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím se vším! Navíc...já právě čtu už jenom blogy, které jsou právě takto krásně vzhledově "uklizené" :) Je to možná nefér vůči ostatním blogům, ale nerada čtu na nějakém barevném pozadí atd. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně souhlasím. Je pravda, že občas je to na palici, když třeba v mém zaměření na knižní blogy píše asi deset blogerek na tu samou knihu. Ale je pravda, že mám ráda srovnání co se komu líbí a proč. Na druhou stranu je vidět, kdo od koho opisuje a případně, kdo si s tím nedává práci. I tak mě to baví sledovat. Každý blog je originál.
    Katy

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný článek, mohu jen souhlasit!
    Jestli si mohu dovolit maličkou výtku, na můj vkus máš moc malé písmo, fakt špatně se to čte :/

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezky napsaný článek, také s tebou souhlasím :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím! Ať si každý píše o tom, co ho baví, a čtenáři už si sami vyberou, který blog chtějí číst - třeba všechny! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já tohle vidím podobně. Blog by měl být podle představ samotného autora - jak vzhledově, tak obsahově. Trochu nechápu, proč se to v blogerských skupinách tak řeší - i ty anglické nadpisy apod., ať si každý píše, co chce, bez ohledu na ostatní :)
    Hezky jsi to sepsala :)

    OdpovědětVymazat
  10. Napísala si to veľmi pekne a plne s tebou súhlasím! Každý by mal písať o tom čo ho baví, upraviť si design blogu podľa svojich predstáv a hlavne byť so svojom blogom spokojný :)

    OdpovědětVymazat
  11. S myšlienkou tvojho článku sa môžem len a len stotožniť. Aj keď osobne dávam prednosť rôznym designom a to, že na každom druhom blogu vidím čiernobiely minimalizmus ma fakt nebaví. Nebaví ma to z toho dôvodu, že z väčšiny takýchto blogov necítim vôbec osobnosť autora. Chápem, že niekto je proste elegantný, nadčasový atď., ale stejne si myslím, že 90% blogerok má takéto šablóny len preto, že to je IN. Konieckoncov ak by tomu bolo inak, tak by sme tieto šablóny na blogoch vídavali už pred rokmi a nie až teraz, kedy sa s tým doslova roztrhlo vrece. Navyše si myslím, že aj čierno-biela klasika sa dá niečím nevtieravým oživiť, proste do toho skutočne vložiť dušu blogera. Hlavne ma tieto designy nebavia z toho dôvodu, že mi všetky takéto blogy splývajú a skrátka keď už aj narazím na nejaký obsahovo výnimočný, tak si ho nedokážem zapamätať, lebo vyzerá ako tisícky iných blogov. Mne osobne toto prekáža asi najviac.

    OdpovědětVymazat
  12. Skvěle napsané, s dovolením budu sdílet na fb :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasný článek :) Svůj design už mám druhý, protože první mi přišel neskutečně nepřehledný. Také jsou v něm kombinace pouze bílé, černé a šedé barvy, ale přesně takhle mám ráda vše. Do těchto barev se oblékám, protože se v nich cítím dobře. Co se recenzí týče, píšu je. Nabídku na spolupráci jsem dostala jednou, a dopadlo to tak, že jsem jí odmítla, protože podmínky byly opravdu přehnané. Ale zase vím, kolikrát něčí recenze pomohla mě při výběru. Články o spotřebovaných produktech nepíšu, protože bych nesnesla, že mám doma dlouho prázdné obaly, lahvičky a další věci. Mám ráda svůj pořádek. Hauly, unboxingy a outfity mám také ráda, hrozně mě to baví. A pokud se mám vyjádřit k obsahu, řekla bych, že u mě je to taková všehochuť. Kosmetika, hauly, jídlo, vážná témata, rady :) Každý si tam najde to své :) Úplně souhlasím se vším, co jsi napsala :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  14. Konečně někdo, kdo promluvil rozumně a za většinu blogerek. Já to vnímám úplně stejně. Mám jednoduchý,čistý design s jedním výraznějším prvkem, který vypovídá něco o mně, bílé pozadí. Líbí se mi, jak na něm vyniknou fotky. Já také ráda čtu třeba BTS, Co jsem dostala k Vánocům/narozeninám, protože každá blogerka to umí jinak popsat, dostala jiné věci, a jsme úplně ten typ člověka co tohle prostě miluje.

    OdpovědětVymazat
  15. Jeeej konecne clanok, ktory mi hovori z duse. Uplne sa so vsetkym stotoznuje :)

    OdpovědětVymazat
  16. To, že má x holek stejnej styl vzhledu blogu vůbec neřeším, naopak se mi tenhle minimalismus zamlouvá, a nemám ráda takový ty kurzory ve tvaru motýlků, ultrabarevné pozadí apod., ale když během třeba dvou týdnů vydá 10 holek článek o stejným produktu/eventu, tak mi stačí si přečíst ten první článek, nemusím si to samý číst vícekrát, názor si i tak udělám svůj. A články o tom, co kdo dostal k Vánocům úplně miluju!

    OdpovědětVymazat
  17. Moc hezký článek, který je v podstatě o toleranci. Škoda, že je jí tak málo. Jak píšeš na závěr-na svém blogu si každý může psát co chce.

    OdpovědětVymazat
  18. To je sice pěkné, že spolu všichni souhlasíte a píšete, že si každý může psát co chce a tolerance je třeba. Jenže já se setkávám s tím, že témeř každá autorka trvá na zpětné vazbě ke scému blogu- a pak by bylo zase netolerantní chtít číst jen pěkný věci. Tenhle blog je stejný jako ostatní a jeho autorka je nezapamatovatelná a zaměnitelná s ostatními ženami podobného věku.

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím, že je každého věc, co si píše do svého blogu, pokud tam nepomlouvá ostatní. K designu - každý ať má jaký chce, pokud se mu to líbí. Takže souhlasím !

    OdpovědětVymazat
  20. Plně s tebou souhlasím. Podle mě je každého věc o čem píše. Pokud se to dotyčnému nelíbí, tak ať daný blog nečte! Já musím říct, že tyhle "války" mě úplně minuly :D nebo spíš já jim nevěnuji žádnou pozornost. Snažím se takové články nečíst. Úplně mě vytáčí, když někde vidím článek "Co mi vadí na ostatních blozích". Vůbec ho neotvírám. Podle mě je to blbost. Každá z nás může psát o tom, co ji baví a zajímá ji.

    Juvelora | Nekonečná

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělý článek! :) Souhlasím s tebou, že by každá z nás měla psát o tom, o čem sama chce.. Přijít s nějakým úplně novým formátem článku mi přijde skoro nemožné, ale i tak je každý článek originálem a každá z nás blog pojímá jinak :)

    AXE Giveaway | Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  22. Moc hezky sepsaný článek! Naprosto souhlasím. Mám teď takovou tvůrčí krizi. Kdysi jsem psala tak, jak jsem chtěla já. Bohužel později jsem začala psát přesně pro tyhle rádoby kritiky, za každou cenu jsem chtěla být blogově korektní. A co z toho mám? Průměrný nudný blog, který stejně moc lidí nečte. Myslím, že dneska je na blogery vyvíjen šílený tlak - čteme jen například o kosmetice, ale nechceme číst o tomhle protože o tom píšou všichni. A tvůj blog je moc nudný, vypadá stejně jako ty ostatní. Když se lišíš, tak máš kritiku, protože je to až moc šílené. nepřehledné, jiné... Díky moc za tenhle článek :)

    OdpovědětVymazat
  23. Jako jo, názor na EOS se hodí vědět, ale fakt je jich tolik. Možná kdyby to byla recenze na nějakou těžko sehnatelnou příchuť, ok. Ber to tak ,že jsou tím lidi zavalení a i když to ty v článku myslíš fakt dobře, stejně na to hejty budou, páč je to prostě všude. Psí bobky všude taky nemá nikdo rád i když je každý od jinýho psa. :)

    OdpovědětVymazat
  24. Jako jo, názor na EOS se hodí vědět, ale fakt je jich tolik. Možná kdyby to byla recenze na nějakou těžko sehnatelnou příchuť, ok. Ber to tak ,že jsou tím lidi zavalení a i když to ty v článku myslíš fakt dobře, stejně na to hejty budou, páč je to prostě všude. Psí bobky všude taky nemá nikdo rád i když je každý od jinýho psa. :)

    OdpovědětVymazat
  25. V prvom rade- amen. A teraz idem reagovať.
    Z celého srdca ti ďakujem za prvý odstavec o článkoch. Vždy si hrozne pripúšťam to, čo si ostatní myslia a v istom zmysle ma to obmedzuje, ale tvoje slová pôsobili ako balzam na dušu.
    Design. Pamätám si, keď som si na blog.cz prvý raz urobila design a mala z toho hroznú radosť, do teraz ma to nepustilo. Každopádne myslím si, že tak ako vtedy bolo moderné (plácnem) modré písmo na červenom pozadí, tak dnes sú to minimalistické designy a byť "hejtermi", tak si nesťažujem, pretože z niektorých designov až oči prechádzali. Ja mám našťastie s šablónami to "šťastie", že sa mi ich nikdy nepodarilo nastaviť, tak, aby som bola spokojná, takže som využila pôvodnú blogger tapetu a hrala sa, tiež som rada za svoje farby, v realite chodím v čiernej a blog mám pastelový (a pôvodne) s Bambim :D. Inak k tým šablónam ešte- vždy ma štvalo ako malo 10 blogeriek úplne rovnakú šablónu, pretože si klikli na prvú stránku, kde si našli prvú šablónu a najlepšie bolo, ak tam nešli upraviť farebné detaily :D..
    A asi posledná vec, na ktorú budem reagovať je tá originalita. S tým sa tiež dosť pasujem. Často som sa nútila písať články s ktorými som nebola úplne stotožnená len s vidinou návštevnosti a naopak články, ktoré mali akú takú hodnotu som si nechala pre seba.
    Maj sa. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Také souhlasím. Myslím si, že je každého věc, o čem chce psát. Je to osobní blog, tak proč má někdo touhu neustále vrtat do toho o čem píší ostatní, či dokonce vytvářet parodie.
    Můj blog: Veronique beauty

    OdpovědětVymazat
  27. Taky jsem si všimla, že se tohle téma hodně řeší a souhlasím se vším, co jsi v článku napsala. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  28. toto sa poslednu dost casto riesi ale perfektne zhrnute ale som zastanca ze kazdy by mal pisat len a len o tom co jeho zaujima a pravdepodobne by nenapisal clanok a niecom co ma na haku
    mne obobne sa pacia blogy kde je taky mis mas proste zo vsetkeho kusok
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  29. Díky za krásný článek. Někdy si připadám jako trubka, že nemám černo-bílý design. Jenže já mám náladu na jiné pozadí, tak ho prostě mám, i když asi nejsem úplně in. Stejně tak mám ráda články o nákupech, unboxing a spotřebováno. Zajímá mě, co si kdo a hlavně kde koupil. Ráda se nechám inspirovat

    OdpovědětVymazat
  30. Super článek ! Ja sama mela od blogování asi rok pauzu, přestalo me bavit to, ze musim napsat článek na to a na tamto. Jen protoze to byla spolupráce. Chybělo mi to a baví me to, a rekla jsem si ze to nechci dělat z domnělé povinnosti k bůhví čemu. Tak ted píšu jen co me zrovna napadne, kdy chci a co chci. A verim ze se snad par čtenářů najde co to budou chtít číst :) www.coffeewithmilkandtwosugars.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  31. Plne súhlasim s článok. Úplne si to vystihla. Každý píše o tom čo ho baví a takto to ma byť. Blog je v prvom rade koníček. :)

    Nicolette Lear

    OdpovědětVymazat
  32. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  33. Ono je těžké být originální ted, když jsou blogy tak známý a každý chce mít svůj, takže se těžko najde něco, o čem ještě žádná blogerka nepsala. Ale každá to přece pojmeme trochu jinak ne? :)
    eLblog

    OdpovědětVymazat
  34. Páči sa mi tvoj názor, vystihuješ tam podstatné veci. :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  35. V tomto článku si zhrnula asi všetko, čo by som na túto tému napísala ja. :) Stále nechápem tých ľudí, ktorých baví čítať napríklad blogy venujúce sa technike a neskôr si naschvál otvoria nejaké povedzme beauty blogy a na všetkých nájdu nejaký podobný prvok. Keď sa im to páči, tak prečo nie? A články, alebo teda recenzie tiež nie sú všetky rovnaké. Každý sa vyjadrí inak, každý má trošku inakší názor a to, že ide o rovnaký produkt nikoho nemusí trápiť a nikto to nemôže označiť za rovnaký článok, rovnaký je iba produkt. Možno ho aj tí ľudia doma majú a nehovoria o sebe, že sú rovnakí. A týmto by som sa dostala k tomu, prečo toto celé píšem - firmy nevyrábajú pre každého iné produkty, aby sa nemohlo stať, že viacerí ľudia budú písať recenziu na jeden rovnaký - a to treba jednoducho pochopiť. Dúfam, že to za chvíľku nebude „ty máš menu na pravej strane, ty si rovnaký ako všetci ostatní!"

    Prepáč, že som sa k tomu ešte trošku rozpísala, len ja mám taký nezvyčajný talent vyjadriť sa aj k niečomu, s čím sa stotožňujem, pretože nie som schopná napísať iba ,máš pravdu' alebo niečo také. :D

    Lucia Lunoted

    OdpovědětVymazat
  36. Krásný článek. Ze začátku, když jsem viděla ten název článku, musela jsem se na chvíli zastavit a popřemýšlet o tom, jestli to vůbec chci číst. Myslela jsem si totiž, že právě budeš patřit mezi ty, které všechno "zhejtí". Mile jsi mě překvapila.
    Krásně jsi všechno napsala a s tvým názorem se ztotožňuji. Např. má kamarádka má blog, já ji v tom podporuji, ale má články na kosmetiku, která mě vůbec nezajímá, tak je prostě nečtu, ale jsou lidi, kteří jsou rádi, že něco takového napsala. Tak je to i u ostatních blogerek, které sleduji. Když vydají článek, který mě nebere, prostě si ho nepřečtu, ale to ještě neznamená, že bych je kvůli tomu přestala sledovat. Hlavní je, že je to baví a že to dělají rády.:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe