NEŽ VYDÁŠ ČLÁNEK ...

pátek, května 29, 2015

Co by jste měli udělat předtím, než vydáte článek? Dělám to tak já?

Zdroj: We♥It
Musím říct, že všechny body, které za chvíli vypíšu, pokaždé dodržuji. Průběh předtím, než vydám článek, je většinou poměrně zdlouhavý, ale alespoň mám jistotu, že jsem pro to, aby byl co nejlepší, udělala maximum. 
V momentě, kdy dostanu nápad na nějaký ten článek, sepíšu si body a věty, které budu chtít použít a více se o nich rozepisovat (což je v případě, kdy na samotné psaní celého článku čas nemám) nebo začnu rovnou psát, protože toho, že mám tu správnou inspiraci a nápady, chci využít. Poté to buď v ten den dopíšu, a nebo to nechám nedodělané, ale tomu se snažím vždy vyhýbat. Několikrát se mi totiž stalo, že jsem ho rozepsala a pak se k němu nedokázala vrátit, takže jsem ho vymazala. U toho hodně záleží na tom, o jaký typ článku se jedná. To, o čem tu mluvím, se mi stává snad jen u těch názorových, kde potřebuji psát, psát a psát, dokud to nemám hotové, protože pak mi chybí nápady a myšlenky na pokračování. Zaseknu se a nedokážu pokračovat. Tohle mi pak vždy mrzí, protože buďto musím začít od znova, nebo přijdu o dobrý námět - ani jedno z toho není příjemné.
Když mám text dopsaný, pouze ho uložím. Jen velmi výjimečně ho rovnou ten den vydám. Vždy si nechám projít hlavou, zda-li zrovna tento článek chci vůbec zveřejnit - chci s ním být alespoň na 95% spokojená. Také si to nechám celé uležet a promyslím, zda k tomu nechci ještě něco dodat nebo naopak nějakou část článku vyřadit. Stává se, že mě třeba přes noc napadne něco dalšího, co bych chtěla doplnit a podobně.
Když už jsem si jistá, že je všechno tak, jak chci a článek je připravený na vydání, přečtu si ho nejméně 2x celý znova. Většinou je to i víckrát, jelikož si chci být opravdu jistá, že tam není žádná chyba či nesrozumitelná věta. Samozřejmě i přesto je možné, že nějakou chybu přehlídnu, ale opravdu se tomu snažím vyhýbat, protože podle sebe vím, jak moc mi vadí, číst článek plný chyb. 
Po pečlivé kontrole už zbývá jen jeden úkol - zobrazit si náhled, abych věděla, jestli všechno vypadá tak, jak si přeji. A je hotovo! Článek je definitivně připravený k vydání.

A co se týče fotek: Pokud článek obsahuje fotky vyfocené mnou, upravuji a přidávám je většinou ještě před tím, než samotný článek začnu psát. Někdy to dělám i v průběhu - třeba ve chvíli, kdy nemám náladu na psaní. A jen výjimečně až úplně na konci. Pokud obsahuje fotky stažené z internetu, vložení fotky je to poslední, co udělám.


SHRNUTÍ - CO BYS MĚL/A UDĚLAT PŘEDTÍM, NEŽ VYDÁŠ ČLÁNEK?

  • NECHAT SI VŠE ULEŽET V HLAVĚ - NOVÉ NÁPADY, MYŠLENKY 
  • ROZMYSLET SI, ZDA HO CHCEŠ OPRAVDU VYDAT - NUTNÁ SPOKOJENOST SE ČLÁNKEM
  • MINIMÁLNĚ 2X SI PO SOBĚ ČLÁNEK PŘEČÍST - ŽÁDNÉ CHYBY, PROSÍM!
  • NÁHLED - VYPADÁ VŠE TAK, JAK CHCEŠ?


A co vy, dodržujete tyto body nebo vám nepřijdou tak podstatné? Přidali by jste něco dalšího?

16 KOMENTÁŘŮ

  1. Super! Já jsem většinou teda dost netrpělivá a článek vydám hned, jak ho napíšu; většinou v noci, ale upozorním na něj na twitteru a na různých fb skupinách až tak v době oběda. Jinak vlastně všechno dodržuju, hodněkrát se mi stává, že to ještě o dost poznatků doplním. :)

    Ježkovy voči | Dede

    OdpovědětVymazat
  2. Plne s tebou súhlasím, tiež sa mai stáva, že také tie názorové a voľnejšie články začnem písať a potom sa k nim neviem vrátiť a tak ich ostáva len vymazať, najlepšie je pre mňa článok dokončiť hneď na prvýkrát, fotky niekedy pridávam až po napísaní článku, podľa toho, či ich už mám hotové alebo nie. Náhľad sa snažím pozerať tiež, ale čo zvyčajne vynechávam je prečítať si celý článok odznova, robím to, ale len v prípade starších článkov, ktoré mi stoja ako nepublikované, viem, že by to bolo vhodné robiť vždy, ale nejako to nepraktizujem. Snažím sa vždy si pozrieť článok aspoň tak zbežne. A musím s ním byť na 100% spokojná, tiež som už pár článkov zmazala. A ešte je podľa mňa dôležité aj článok správne načasovať, aby sedel k obdobiu, ktoré práve beží napr. ja neviem písať o starostlivosti o ruky v lete nemá veľký význam, je to ako s módou.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé, jsme na tom stejně :-) Mě někdy článek trvá i týden než je dokonalý pro mě :-) Hlavně u těch kde dávám více typů líčení :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/05/maly-effectacek.html

    OdpovědětVymazat
  4. Podobný článek už mám v konceptech asi dva měsíce, ale nerohodla jsem se k tomu ho dopsat a zveřejnit. Mám to tak podobně.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám to podobně, taky článek nechám "uležet" =D a nejmíň dvakrát si ho ještě přečtu a prohlídnu:). Jen fotky tedy přidávám až na konec nebo v průběhu článku právě tam, kam je chci dát. :)**

    One little girl told

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som strašná, čo sa týka čítania po sebe! Nemám to rada, pretože si myslím, že som aj tak napísala bludy a potom mi kamaráti hovoria aké som tam mala chyby;D

    OdpovědětVymazat
  7. Ja si články po sebe nečítam, pretože by som to zmazala. Nie, nie je to preto, že by som bola s tým nespokojná, no ja často mením štylizáciu viet :) Tak preto ... Ale inak dodržujem všetko :)

    www.aduliksun.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. ja se po sobe snazim cist co nejmene. teda jako chyby si projedu a velky kraviny opravim, ale snazim se nestylizovat a neprepisovat vety, protoze jsem strasnej puntickar a nikdy nikdy nikdy se mi to stejne nebude libit a prepisovala bych to donekonecna a nikdy nevydala :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Užitočný článok :) ja si vždy dávam pozor na gramatické chyby a keďže som perfektcionista, čo sa vzhľadu článku týka, stláčam "náhľad" minimálne 100x :D
    enjoy little cosmetics

    OdpovědětVymazat
  10. Ja si nemozem citat text ked ho raz napisem lebo ked zacnem citat tak vsetko pomenim :D co sa tyka ako to bude vyzerat na blog tak to si za kazdym kontrolujem fotky si moc na blog nedavam myslim zo svojho zivota sem tam jedna dve vacsinou z netu stiahnem :D ale tiez si zapisujem do mobile ked ma nieco dobre pekne napadne a takttiez kym napisem clanok trva mi to dlhsie a snazim sa pisat bez chyb :D

    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  11. Mimo jiné, "Co byste..." ne "Co by jste" :) :D
    S body nelze než souhlasit. :)

    OdpovědětVymazat
  12. ten prvý krok je u mňa taký všeliaký, niekedy píšem veľmi narýchlo :D
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  13. V blogovém světě se už nějaký ten pátek pohybuji a sama blog píši. Abych byla upřímná, důsledná v tom nejsem. Po přečtení tvého článku se ale budu snažit veškeré nedostatky ohledně psaní článků omezit:)

    OdpovědětVymazat
  14. Já, tea jak dostanu nápad, tak píšu hned a až potom to třeba předělávám, ale čtu si to po sobě několikrát, to jo, i náhled hodně kontroluji :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dodržuji skoro vše co ty. Někdy, když mám čas a nápady, napíšu víc článků v jeden den, ale vydávám je postupně. :)

    http://kristenslittleinfinity.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe