TIP - 10 TIPŮ NA LEPŠÍ USÍNÁNÍ

pátek, května 15, 2015

Také nesnášíte, když nemůžete usnout a pořád se jenom převalujete nebo koukáte do stropu? Příjemné to rozhodně není, že? Mám tu pro vás článek o tom, co byste před spaním neměli či naopak měli dělat, aby se vám usínalo dobře. Třeba zjistíte, že děláte něco špatně!

Zdroj: We♥It

1. DODRŽOVÁNÍ PRAVIDELNÉHO REŽIMU - Pokud je to možné, pokuste se tělo naučit na pravidelný režim. Denně si choďte lehnout v přibližně stejný čas a to samé udělejte se vstáváním. Nejlepší by bylo spát pokaždé 8 hodin, i když je to častokrát nemožné. Pro mě je to bohužel nejspíš nereálný úkol. Už jsem se o to snažila několikrát, ale bez úspěchu. Chodím spát denně kolem 2 hodiny, protože si pokaždé najdu něco, co chci dodělat. Buď to bývá něco do školy, na co jsem odpoledne zapomněla, dodělávání článků nebo pracování na designu blogu, které je nejlepší dělat v noci, kdy na blog nikdo nechodí. Pak vstávám po půl 7 a celý den jsem nečekaně hrozně unavená.


2. NEJÍST PŘED SPANÍM - Alespoň 3 hodiny před spaním nejezte žádná těžká jídla. Trávení na noc nepatří. Pokud to případně přestanete dělat, tělo vám rozhodně poděkuje! Naopak třeba teplé mléko nebo banán doporučuji, protože po nich se usíná mnohem lépe. Já si pokaždé rozmačkám banán do misky a zaleju mlékem. Miluji to a pak se mi usíná dobře.


3. ANI HORKO, ANI ZIMA - Ideální by bylo, kdyby vám, co se týče teploty, bylo tak akorát. V místnosti by rozhodně nemělo být nějak přetopeno, protože v horku se usíná opravdu špatně. Také doporučuji před spaním vyvětrat, ať máte dostatek čistého vzduchu.


4. ŽÁDNÉ CVIČENÍ PŘED SPANÍM - Rozhodně není dobré vyvíjet před spaním jakoukoli velkou fyzickou námahu. Opět alespoň ty 3 hodiny před spaním si dejde maximálně procházku nebo relaxační cvičení. Tyto aktivity mohou spánku naopak pomoci!


5. ŽÁDNÝ KOFEIN PŘED SPANÍM - Tento bod je, tuším, naprosto logický. Před spaním si nedávejte černý ani zelený čaj, kávu či jakékoli energetické nápoje. Já jako milovník zeleného čaje tento bod jednou za čas poruším, ale musím přiznat, že v usínání nevidím moc velký rozdíl. Na noc byste si měli dávat spíš nějaké bylinné čaje. Ty jsou na usínání skvělé.


6. PERFEKTNÍ MÍSTO NA SPANÍ - Neměli byste usínat v nepořádku, hluku ani světle. Všechny tyto faktory by vám mohly spánek narušovat. Ideální by proto bylo, kdybyste šli spát do vyvětrané, uklizené místnosti a usínali ve tmě a klidu. Já osobně v neuklizeném pokoji jen tak neusnu - je mi to hrozně nepříjemné, takže jsem schopná začít uklízet i v 1 hodinu v noci. V tu dobu mi to beztak baví nejvíc, proto si to vždy užívám. Škoda jen, že si k tomu nemohu pustit nahlas hudbu, když celý byt spí. :D


7. NEUSÍNAT ODPOLEDNE - Samozřejmě, že když odpoledne usnete, bude se vám chtít večer spát mnohem méně. Tento bod porušuji opět opravdu často. Jsem hrozný spáč a potřebuji alespoň 10 hodin spánku, abych byla opravdu vyspalá. A jak jsem psala v bodu číslo 1, chodím spát kolem 2 hodiny v noci. Odpoledne tedy dorazím domů, naobědvám se, po chvíli usnu a spím třeba 3 hodiny. A celý den je pryč. Vy si místo spaní třeba zacvičte. Tím se unavíte, bude se vám usínat líp a hlavně usnete rychleji.


8. USPÁVACÍ HUDBA - Co mně osobně velmi pomáhá, je nějaká klidná, relaxační hudba. Rozhodně vám mohu doporučit aplikaci Spotify, kterou si můžete stáhnout jak do počítače, tak mobilu či tabletu. Na ní najdete speciální playlisty na usínání, na tvrdý spánek a podobně.


9. ŽÁDNÉ NEGATIVNÍ MYŠLENKY- Vím, že je to těžké, ale snažte se mít před spaním klid v hlavě. Nemyslete na své problémy, na to, co bude zítra, ani na to, co se stalo dnes. Zapomeňte na všechno, co vás trápí, protože takové přemýšlení je zaručená věc, která vám spaní překazí.


10. POHODLÍ - Oblečte se do toho, co je vám příjemné a v čem se cítíte dobře. Také by bylo dobré mít dobrou matraci. Takže ji nemít ani moc měkkou, ani naopak moc tvrdou. 


Vím, že většinu z bodů je opravdu těžké dodržovat, ale když se vám to podaří, měli byste být schopní maximálně do půl hodiny usnout. Samozřejmě pokud má někdo vyloženě problémy s nespavostí, tak mu to pomoci nemusí, ale lidem, kterým se usíná špatně třeba jen kvůli tomu, že mají nepravidelný režim pravděpodobně pomůžou. Ještě upozorňuji na to, že nejsem žádný odborník. Dávám pouze tipy z osobních zkušeností nebo z ověřených faktů.

V kolik obvykle usínáte? Jak dlouho vám to přibližně trvá?


27 KOMENTÁŘŮ

  1. skvělý tipy, díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek, přiznávám, že spoustu věcí nedodržuji a občas problém s usínáním opravdu mám. Takže aspoň tu mám černé na bílém na jaké své nedostatky se mám zaměřit :)

    Zaměřeno na: ASTOR + Giveaway

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé tipy :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/05/gelove-linky-od-astoru.html

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek :) Já osobně teda moc těch bodů nedodržuji, celkově svůj zdravý životní styl moc nenaplňuju a taky je to znát - ráno se probouzím nevyspalá, občas mě bolí hlava... ale to je asi i stresem z maturit :).
    Moc skvěle sepsané body, třeba se tím po maturitách začnu taky řídit. A banán s mlíkem zkusím!

    OdpovědětVymazat
  5. Musím říct, že odpolední spánek kolem 4. - 5. hodiny je moje velká záliba :DD
    My Make-up Store

    OdpovědětVymazat
  6. Já jak lehnu do postele, tak hned usnu :D. A chodím spát teda jak kdy ale většinou kolem 10-11, potřebuju spát nejmíň 8 hodin, jinak mám pak fakt blbej den :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já tedy s usínáním většinou problém nemám, jen opravdu výjimečně. Chodím spát kolem 10 hodiny, ale poslední dobou občas mezi 10-12 pokud je něco neodkladného co musím udělat. A jinak před spaním dost často chodím běhat (třeba hodinu před spánkem) a i dost často si takhle na večer zacvičím, ale usnout mi problém nedělá :D No jo...jsem skřivan a musím prostě brzo spát, ale zase brzy sama od sebe vstávám. Moc hezký článek :)
    Dobroty od A

    OdpovědětVymazat
  8. Super tipy :) Ja tiež mám celkom problém zo zaspávaním, pretože keď prídem unavená zo školy, na hodinu si pospím a potom už večer nie a nie zaspať :D Spať chodím väčšinou okolo 9-10, čo možno niekomu príde skoro, no podľa môjho veku by som mala spať tých 9 hodín, čo sa mi síce moc nedarí, no ale potom sa cítim oddýchnutá. Čo sa toho zeleného čaju týka, ja ho zvyknem piť často aj pred spaním, a nevidím, že by to moje zaspávanie nejako ovplyvňovalo :)
    LifeAsIva

    OdpovědětVymazat
  9. Ja si na spánek dost potrpim a snažím se spát hodně, ne že bych vyspavala do deseti ráno ale 22:00 je pro mě hodina kdy jdu spát - hlavně ve všední dny. Spí si mi dobře. Musím přiznat, že kdyz mě čeká něco neznámého a přemýšlím nad tím tak právě nemůžu spát a jsem nervózní. Tyhle noci nesnáším.

    www.lifestylebyilu.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Páni, já když si večer zaběhám, tak pak spím jako mimino, ale je fakt, že behám tak hodinu až dvě před spaním.

    OdpovědětVymazat
  11. Super článek:) některé věci už dlouhou dobu sama dělám, ale dala jsi mi i další tipy, jak spánek ještě zkvalitnit:)
    www.thepearlsofmylife.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  12. mne stačí,ked si dám slúchadlá do uší a hned zaspím ako drevo :D ale naozaj skvelé tipy,určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  13. Taky mám problém nespat odpoledne. Většinou když přijdou ze školy nebo z práce, kam vstávám v pět ráno, tak se mi prostě chce kolem tě čtrté spát. POkud se mám učit, jdu se radši na chvíli vyspat, protože jinak bych se stejně nic nenaučila.
    HollyChicc

    OdpovědětVymazat
  14. Krásny článok! s väčšinou súhlasím.
    http://theworldbycornelia.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  15. Úžasný článek:)) konečně něco originálního:--)
    www.blogerbabes.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Super článek :) já někdy usnu okamžitě a někdy mi to trvá klidně i dvě hodiny. To jsem i sama na sebe naštvaná, a jenom se převaluju a je to strašně otravné.

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
  17. I followed you! Great blog, super post!
    http://amfaceless.blogspot.com/2015/05/nails-polish.html

    OdpovědětVymazat
  18. Super článok :) Ja síce problémy so spánkom nemám, ale ku kvalitnejšiemu spánku mi vždy pomôže keď si zacvičím milovanú jogu ♥
    Michelle

    OdpovědětVymazat
  19. Skvelé tipy, určite mi to pomôže. Pretože poslednú dobu mám problém zaspať. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Super post , ja tieto problémy síce nemám, ale ak niekedy budem, obrátim sa na teba :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Super post , ja tieto problémy síce nemám, ale ak niekedy budem, obrátim sa na teba :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Ja mám to šťastie, že odcvaknem kedykoľvek a kdekoľvek;D Ale skvelé rady pre tých, ktorí s tým majú problémy.

    OdpovědětVymazat
  23. Snažím se dodržovat 8 hodin, ale taky se mi občas stává, že to nedodržím.. s tím jídlem to je těžké. :D Většinou jít před spaním. :D

    OdpovědětVymazat
  24. poslední dobou nemám vůbec problém s unínáním, ale samozřejmě musím najít tu správnou polohu, upravit si polštář a dostat pusu na dobrou noc :)

    OdpovědětVymazat
  25. Tak většinu bodů pravidelně nedodržuji, jelikož je to každý den jinak.. Uvidím, jak se to vyvine do budoucna :-)

    http://justopinion.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  26. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe