TIP - JAK NA ZDRAVOU PLEŤ?

neděle, května 24, 2015

 V dnešním článku vám dám pár tipů pro zdravou pleť bez akné. Většinu z těchto bodů by jste měly znát, ale dodržujete je? 

Zdroj: We♥It

1. PEČLIVÉ ODLIČOVÁNÍ 

Začneme od úplných základů. Denně si pečlivě odličujte pleť! Tohle je snad nejdůležitější věc, kterou musíte opravdu dodržovat, takže to dělejte i v případě, že se vám opravdu nechce. Pokud se pravidelně neodličujete, nemáte právo na stěžování ohledně špatné pleti. Jestliže se večer, když jste unavené, nedonutíte vstát z postele, aby jste se odlíčily, nechávejte si u postele vlhčené odličovací tampony nebo ubrousky. Alespoň takhle se o tu pleť postarejte!


2. ČIŠTĚNÍ

Ať už se malujete nebo ne, pleť si musíte každý den vyčistit. Používejte přinejmenším nějaký gel a micelární vodu, ale samozřejmě vůbec neuškodí (ba naopak) jednou za čas použít peeling a masku. Také by jste měly pleť denně hydratovat krémem, a to i v případě, že ji máte mastnou. Ideální by bylo pleť "vydrbat" každé ráno i večer a poté nanést denní či noční krém.


3. NÁVŠTĚVA KOŽNÍ LÉKAŘKY A KOSMETIČKY

Kožní lékařka vám poradí produkty přesně pro vaši pleť, takže se u ní rozhodně zkuste zastavit. Popřípadě se rovnou zeptejte v lékárně - tam by vám také mohli pomoci. Návštěva kožní je však rozhodně lepší varianta. Kosmetička vám může také dobře poradit. Řekne vám, jak se o pleť starat, i čím si ji čistit a k tomu vám ji sama vyčistí. 


4. NEVYMAČKÁVAT!

NIKDY si pupínky nevymačkávejte! V hnisavých pupíncích je spousta bakterií, které se po vymáčknutí dostanou do okolí pupínku a tam se díky nim začne tvořit další, způsobuje to záněty a infekce a vznikají kvůli tomu nehezké jizvičky! Vím, že je lákavé ty pupínky vymáčknout, protože vypadají opravdu ošklivě, ale věřte mi, že pro vás i vaši pleť bude mnohem lepší, když se pupínek budete snažit vysušit. Já používám Anti-spot roll on od Garnieru. Účinný sice je, ale není to zrovna rychlé. Existují však i jiné podobné vodičky, takže se stačí kouknout do drogerie nebo opět zeptat v lékárně.


5. PITNÝ REŽIM

Pitný režim je sám o sobě velmi důležitý. Pleť vodu potřebuje, jinak bude suchá, budou se tvořit rychleji vrásky a nebude mít hezké zbarvení. Díky vodě by měla být naopak zdravá, svěží a hydratovaná, což pomáhá i proti akné. Nejlepší je vypít denně nejméně 2 litry čisté vody, kterou můžete doplnit třeba citronem.


6. ZDRAVÁ STRAVA 

Fast foody a celkově nezdravá a mastná jídla pleti škodí. Ale naopak, když budete jíst hodně zeleniny, ovoce, netučných bílkovin a samozřejmě omezíte sladké a nezdravá, mastná a přesolená jídla, měla by vaše pleť vypadat zdravěji a měla by se omezit tvorba pupínků.


7. SPORTOVÁNÍ

Při pohybu se kůže zpotí, což vyplavuje z těla nečistoty a zvyšuje se prokrvení, které přináší živiny, takže je pleť déle mladší a je zdravější a silnější. Rovněž dodává pleti zdravý vzhled (barvu) a odbourává stres, který nám pleť také výrazně ničí.


8. DOSTATEK SPÁNKU

Při spánku se tělo regeneruje. Pokud ho bude nedostatek, způsobí to zanášení kůže. Bez dostatečného množství spánku jsme navíc ve stresu, jenž způsobuje akné, ale i ekzémy a jiná kožní onemocnění. Kromě toho, pokud spíte málo, na kůži se zvýrazňují vrásky, tvoří se kruhy pod očima a pleť nemá hezkou barvu.


9. NESTRESOVAT SE!

Stres je pro pleť snad nejhorší. Jak jsem zmiňovala v předchozím bodu, díky němu vzniká jak akné, tak ekzémy a jiné vyrážky. Je samozřejmé, že je snad nemožné, nikdy se nestresovat, ale snažte se dělat vše proto, aby to nebylo alespoň nějak časté. Je spousta relaxačních cvičení nebo existují relaxační skladby. Můžete se také uvolnit v horké koupeli nebo při něčem, co máte rády, ať už jsou to nákupy nebo sport. Ale pozor! Horká koupel pleť vysušuje, takže je potřeba ji poté vždy hydratovat krémem.


10. CHOZENÍ DO PŘÍRODY

Pobyt na čistém vzduchu pleti velmi prospívá, takže by jste si jednou za čas měly zajít třeba někam do lesa na procházku. Navíc stejně jako u sportu - pohyb zvyšuje prokrvení pleti.



11. ŽÁDNÉ ŠPINAVÉ ŠTĚTCE!


Špinavé štětce mohou zapříčinit ucpávání pórů či infekce. Ze štětců na pleť přenášíte bakterie, mastnotu a zbytky z kosmetických přípravků. Štětce by jste měly mýt alespoň jednou za dva týdny jemným šamponem nebo speciálním přípravkem na mytí štětců.


11. NESAHAT!

Tím, že se dotýkáte pleti prsty, které mohly "nasbírat" spoustu bakterií ze všeho, na co jste předtím sáhly, přenášíte ty bakterie rovnou na pleť. Myjte si ruce co nejčastěji nebo s sebou alespoň noste antibakteriální gel, aby jste tomu co nejvíce předcházely.


12. NEPŘEHÁNĚT S PÉČÍ!

Rozhodně se neřiďte tím, že čím více se budete o pleť starat, tím lépe. Přehnaná péče pleti naopak velmi škodí. Určitě si nedávejte třeba dva krémy na sebe, protože navzájem mohou snižovat účinnost a nebo může mít jejich spojení dokonce negativní účinek na pleť.


13. NEPŘEHÁNĚT S MAKE-UPEM!

Zbytečné patlání tuny make-upu na obličej pleť zatěžuje. Také jeho špatný výběr je zlo. Na každý typ pleti jsou určené jiné přípravky, takže si určitě nekupte první make-up, který v drogerii potkáte. Předtím si o něm něco přečtěte a zjistěte, na jaký typ je určený, aby jste si na mastnou pleť nekoupily produkt na pleť suchou a podobně.


14. NEPŘEHÁNĚT S PEELINGEM!

Časté používání peelingu může pleť dráždit a vysušovat. Díky podráždění je pak zarudlá a množí se bakterie. Peeling rozhodně nepoužívejte každý den (doporučuji 1-2 týdně) a pořiďte si spíš nějaký s jemnějšími částečkami.

15. NEPŘEHÁNĚT S ALKOHOLEM!


Jednou za čas samozřejmě nic neuškodí, ale přehnané a časté pití alkoholu způsobuje předčasné stárnutí pleti a výskyt vrásek. Vrásky jsou hlubší a i kruhy pod očima bývají výraznější.


16. ŽÁDNÉ KOUŘENÍ!

Kouření způsobuje především předčasné stárnutí, zašedlý tón a hluboké vrásky. Pleť je dehydratovaná, povislá a působí mnohem drsnějším dojmem kvůli otevřenějším pórům, které díky kouření vznikají. 


17. ŽÁDNÝ PŘEHNANÝ POBYT NA SLUNCI!

Přehnané opalování nebo pobývání na slunci naší pleti také škodí. Při častém opalování ztrácí kůže svoji regenerační schopnost, rychleji stárne a dokonce může způsobit rakovinu. Také se díky tomu dříve objevují pigmentové a stařecké skvrny a pleť je sušší. Chraňte se proto krémy s ochranným faktorem.



Pleť mohou ničit i špatné diety nebo pouze opírání mobilu o tvář, což způsobuje přenášení a množení bakterií.

Co vy a vaše pleť? Kolik z těchto bodů porušujete?

FACEBOOK | INSTAGRAM | ASK | BLOGLOVIN' | GOOGLE+

11 KOMENTÁŘŮ

  1. Jé, to je pořádněj výčet... ale jasný, je to tak, souhlasím se vším. Jasně že nějakému tomu alkoholu nebo prasárničce k víkendovému obědu se nevyhnu :D Ale aspoň dodržuji vše, co takový problém není - odlíčení, čistění, správná péče, čisté kosmetické pomůcky...
    Pěkný článek ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek :) s pletí jsem nikdy neměla téměř žádné problémy, asi před 5 lety jsem měla vyrážku kolem nosu, ale to byla alergická reakce a nic jiného než mastička od kožní lékařky nepomohla. Jinak si myslím, že se o pleť starám dobře. Ale je fajn přečíst si takové "připomenutí" dobrých zásad. Moc pěkný článek :)
    Dobroty od A

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný článek, já myslím, že podle těchhle bodů jsem na tom docela dobře, i když to s tím mobilem mě třeba nenapadlo :D A vodu se snažím pít co nejvíc, zvlášť, kdžy piju tolik kafe :) moc pěkný článek :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že na většinu bodů lidé (dívky) zapomínají a příliš je nedodržují. Já sama jsem se o to taky moc nestarala, ale nedávno jsem si řekla, že bych se měla o pokožku začít starat a snažím se vše dodržovat :-)

    Klára
    NARA // czech fashion
    www.natalieklara.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobře udělaný článek. Tímto článkem si mi tak nějak otevřela oči . Třeba s těma pupínkama mám je prostě chuť vždycky vymáčknou, teď si na to, ale dám pozor. A celkově se začnu více řídit tímhle článkem. :)

    www.steffaniempress.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Pekný článok :) Súhlasím z úvodom: dievčatá tieto body poznajú no väčšina ich nedodržuje :)
    LifeAsIva

    OdpovědětVymazat
  7. Já spíš splňuji skoro všechno, akorát jsem ještě nebyla nikdy u kosmetičky :)

    OdpovědětVymazat
  8. wow poriadne vela si toho spisala! Uplne suhlasim so vsetkym co pises! uz len dodrzovat :)


    Pozyvam na GA o kozmeticky balicek, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/05/giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  9. Já naštěstí problémy s pletí nikdy neměla :) a jsem za to ráda. Sem tam nějaký pupínek, ale jinak dobrý :) tfuj tfuj, snad jsem to teď nezakřikla

    OdpovědětVymazat
  10. moc pěkný článek, já myslím, že hodně dívek bohužel podcenuje pití obyčejné vody :)


    PS: Právě u mě probíhá GIVEAWAY, budu moc ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to jsi fakt super napsala, moc se mi to líbilo, snad si to některé holky místo stěžování si na svou pleť vezmou k srdci :-). Já to beru hodně vážně a vše dodržuji, tedy s výjimkou toho slunce :D Na sluníčku jsem hodně, hlavně teď. já prostě potřebuju vitamín D :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe