CO DĚLAT, KDYŽ NEVÍŠ CO PSÁT NA BLOG

neděle, ledna 10, 2016

Opravdu často se setkávám se situací, kdy (především začínající) blogerka nemá o čem psát, a tak ji nenapadne nic lepšího, než se ptát ostatních na nějaké nápady na články. Já nevím jak vy, ale já píšu pokaždé o tématech, které mě baví, o kterých něco vím a ke kterým mám co říct. V případě, že bych zrovna neměla žádný nápad, nepsala bych nic a raději si počkala na dobu, kdy to opět půjde samo. Abych řekla pravdu, nikdy by mě nenapadlo prosit o cokoli ostatní. Bohužel jsem se setkala i s případy, ve kterých chtěla začáteční blogerka předepsat celý článek, nebo si ho zkopírovala od jiné blogerky a považovala ho za svůj. Prosím vás, nedělejte to. Když nevíte co psát, nepište nic. Každému se to někdy může stát, ale to neznamená, že si musí za každou cenu najít jakoukoli "blbost", o které by vydal článek jenom proto, aby byl aktivní. Takové články stejně většinou za moc nestojí.

Mně se zatím, tuším, nestalo, abych se do takové situace dostala. Pokaždé si najdu minimálně nějaký produkt, na který chci napsat recenzi, událost v mém životě, o které chci napsat nebo pár oblíbených či naopak neoblíbených produktů, kterým věnuji samostatný příspěvek. Aktuálně mě dokonce trápí opačný problém, protože nevím, který článek napsat a vydat dřív. Za den dostanu minimálně jeden nový námět, který začnu ihned realizovat, abych později na nic nezapomněla, takže mám rozepsanou hromadu článků, kterou se snažím postupně dopisovat. Když už mám články dopsané, začíná ta horší část, kdy musím s těmito špatnými podmínkami nafotit fotky. Častokrát čekám několik dní na okamžik, ve kterém není zataženo či dokonce úplná tma v době, kdy jsem doma a můžu fotit. V takový den nafotím fotky třeba do 5 článků. Sice poslední dobou i přesto fotky za moc nestojí, ale víc pro to aktuálně bohužel udělat nemůžu.

Zdroj: WeHeartIt
Přidám sem i pár nápadů na články, ale to neznamená, že po nich postupně pojedete a na většinu z nich napíšete článek. Stále platí první odstavec! Pokud nebudete mít o čem psát, nepište raději nic. Z těchto nápadů využijte jenom ty, ke kterým máte co napsat, o kterých něco víte a které odpovídají zaměření vašeho blogu.

KNÍŽKY:  knížky, které jste v poslední době přečetli, oblíbená knížka, knížka, která vás nejvíce zklamala, knížky, které jste stihli přečíst za určité období, nejoblíbenější spisovatelé, nejoblíbenější blogerky píšící o knížkách..
FILMY/SERIÁLY: filmy, které jste v poslední době viděli, oblíbené filmy, filmy, na které se už znovu nepodíváte, filmy, které dávají nově v kinech, nejoblíbenější seriály, top herečky..
VAŘENÍ: oblíbené recepty, tipy na snadné svačiny, oblíbená kuchařka, food blogerky, které čtete, zdravé mlsání..
BLOGOVÁNÍ: nejoblíbenější blogerky (či youtuberky), co se vám líbí/nelíbí na naší blogosféře, blogger tipy a rady, proč jste začali blogovat, výhody/nevýhody toho, být blogerkou, rozhovor s oblíbenou blogerkou..
KOSMETIKA: kosmetika, kterou používáte nejraději, sbírka laků na nehty, balzámů na rty či čehokoli jiného, co jste si z kosmetiky pořídili nového, jak pečujete o svoji pleť, každodenní líčení, tipy na líčení na určité příležitosti, oblíbené účesy, obsah vaší kosmetické taštičky, nejoblíbenější řasenky (či cokoli jiného), spotřebováno..
MÓDA: oblíbené oblečení na určité roční období, co jste si koupili, nejnošenější kousek oblečení, oblíbené outfity, sbírka bot/kabelek/šperků, co je ve vaší kabelce, kdo vás inspiruje v oblékání..
Z VAŠEHO ŽIVOTA: co se vám v poslední době stalo zajímavého, nejtrapnější zážitek, co si přejete, co chcete v životě dokázat, shrnutí měsíce, random fotky z posledního týdnu/měsíce..
OSTATNÍ: vaše oblíbené dekorace v pokoji, DIY články, oblíbené aplikace, TAGy..

Také můžete pravidelně vydávat články typu "TOP 10", takže budete mít měsíčně alespoň jeden článek "zajištěný". Věřte mi, že témat je vážně neskutečně moc, ale pokud vás žádná nenapadají, možná se na blogování prostě nehodíte a zbytečně se trápíte, ale to už musíte zjistit vy. Snad vám článek pomohl. Mějte se krásně!

Stalo se vám někdy, že jste neměli o čem psát?

42 KOMENTÁŘŮ

  1. Myslím, že nie je nič horšie, než keď bloger doslova žobre o nápady na článok. Veď nikto mu do hlavy nevidí. Iste, pravidelný čítateľ už tak trochu pozná osobnosť blogera a môže mu napísať "Zaujímal by ma tvoj názor na to a to", ale tak či onak samotný článok už musí napísať bloger a ja osobne keď mám blok v nápadoch na tému, tak aj keby mi niekto predhodil tisíc tém, tak proste budem mať blok aj v napísaní nejakého toho zmysluplného článku na danú tému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Souhlasím se vším, co jsi napsala. :) Zkrátka by všechny články měly být z hlavy samotného blogera, jinak to stojí za prd.

      Vymazat
  2. Najprv by som chcela pochváliť blog. :)

    Áno, presne tak, tém je veľa. Navrhla si nespočetne veľa tém pre ľudí, ktorí nevedia o čom písať.:)

    Len čo mi je ľúto, že ľudia sú tak lenivý si ich prečítať, ak napíšem článok s hlbšou tematikou. Napr. na Haul mám okolo 300 videní, ale čo ma zamrzelo je čítateľnosť môjho najnovšieho článku, ktorý je o psíkoch bez domova. Pri tom som si na tom článku dala záležať a nemyslím si, že je napísaný zle. Preto možno niektoré blogerky sú demotivované ak vidia, že takéto typy článkov majú nízku sledovanosť a nevracajú sa potom k postom, ktoré vyjadrujú ich pocity. Myslím si, že každému ide niečo iné, niekto dokáže napísať článok o kozmetike tak, že mi padne sánka a niekto práve o tých pocitoch. Ale ľudia si radšej pozrú obrázky ako keby mali čítať viac textu. Aspoň to je z mojich osobných skúseností. :) Možno sa mýlim a je chyba vo mne. :)

    Nicolette Lear



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nie je chyba v tebe. Môžem len potvrdiť, že najväčšia odozva je na krátke články s kopou pekných fotiek. Neviem či ľudia pri youtube už tak spohodlneli, že sa im nechce čítať dlhšie články, alebo kde je problém. Sama som koľkokrát napísala nejakú názorovku alebo proste len vypísanie sa zo svojich pocitov a reakcie takmer žiadne, alebo málo pozretí. A potom uverejním nejaký kratší post s povrchnou tématikou (móda, kozmetika..) a ten je omnoho viac čítanejší. Človeka to zamrzí. Iste, dávam si záležať na každom jednom článku bez ohľadu na tému, ale predsalen ak je to téma, ktorá má ľudí niečo naučiť alebo donútiť ich zamyslieť sa, napr. ako bol tvoj článok o útulkáčoch, tak človek nad tým viac premýšľa, než keď píše "toto telové mlieko je skvelé" a potom tie mizivé ohlasy vedia riadne demotivovať..

      Vymazat
    2. To moc dobře znám. Už jsem také napsala opravdu dlouhý, promyšlený článek, do kterého jsem vložila víc než jen názor na kosmetiku. Čekala jsem odezvu, názory ostatních na danou problematiku, ale ne. Jen minimum z nich si ho vůbec přečetlo, bohužel. Takže naprosto souhlasím se Sue, mám úplně stejný názor i zkušenosti. Lidé jsou v dnešní době prostě liní číst.. A děkuju!

      Vymazat
  3. Souhlasim, blogger by si mel sam byt schopen tvorit blog, vcetne clanku. A kdyz nevi, o cem psat, tipu a inspirace (treba v clancich jako je tento), je na internetu spousta, ale chtit treba na fb skupinach pomalu nazev clanku...

    OdpovědětVymazat
  4. Ja ako začínajúca blogerka, musím priznať, že mám problém písať články pravidelne. Možno je to tým, že neviem vybrať vhodné slová a napísať tak zmysluplný článok. Párkrát sa mi stalo, že som článok napísala, ale keď som ho na druhý deň čítala, už sa mi nepáčil a tak som ho zmenila a potom radšej celý vymazala. Tiež niekedy nemám inšpiráciu. A tak čakám kým ma niečo nenapadne. Niekedy aj hľadám inšpiráciu v rôznych fotkách, obrázkoch, citátoch alebo v iných blogoch. Ale nekopírujem. To nie. A tiež nepíšem články nasilu. To je to najhoršie, čo môže blogerka urobiť. Takže s tebou súhlasím, radšej nepíšem nič a čakám.

    Lucy´s photo world

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom není vůbec nic špatného. Myslím, že časem do toho blogování víc propadneš a půjde to lépe. :) Hlavně nad tím nevěš hlavu a pokračuj tak, jak to děláš do teď. Žádné nucení, kopírování a tak. :)

      Vymazat
    2. Ďakujem za radu. Určite v tom budem pokračovať ďalej ako doteraz. A po čase bude príspevkov aj viac. ;)

      Vymazat
  5. Moc hezký článek :) Já se do té sis´tuace, že nemám co psát dostanu jen jendnou za čas. Nechám to uležet a on pak nějaký ten nápad přijde sám. Hlavně se do toho nenutit že? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to má být! A ano, hlavně se do toho nenutit, to je snad to nejhorší, co může bloger udělat. :) (Když nepočítám to, když "bloger" krade články ostatním).

      Vymazat
  6. Já jsem naštěstí taky ve fázi, kdy nevím, který článek psát dřív :)

    OdpovědětVymazat
  7. Máš naprosto boží tipy, já teď mám asi tak miliardu nápadů na články stejně jako ty a nevím, co dřív začít psát. :D
    -CrazyJull

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tak to jsem ráda! Jen pořádně piš, piš a piš! :D :)

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Vystihla si to veľmi pekne. Každý sme nejako začínali ale aj tak, nikto nenúti bloggerov písať každý deň alebo každý druhý, ja osobne píšem vtedy ak ma niečo napadne a keď viem, že ma nič nenapadne nebudem vypisovať iným aby mi poradili. Ved aj blog môže mať chvíľu pauzu nie? :)


    http://momsayican.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně tak! Naprosto souhlasím. :) Samozřejmě se vůbec nic nestane, když se na blog nějaký čas žádný článek nepřidá. Může se to stát každému a dá se to pochopit. Já jsem sice smutná z toho, když delší dobu žádný článek nevydám, protože to třeba nestíhám, ale co můžu dělat, že jo. Prostě se to jednou za čas stane. :)

      Vymazat
  10. So všetkým s tebou súhlasím, ja sa však našťastie s nedostatkom nápadov veľmi nestretávam (aspoň nie posledné mesiace) :) Ozaj vydarený článok!
    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělý:-) mně se moc nelíbí jak některé blogerky či youtuberky se ptají o čem mají natáčet nebo psát svých čtenářů či fanoušků. Podle mě by to mělo být přesně tak jak píšeš. Psát o něčem co mě baví a o čem něco vím:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. :) Také to nemám ráda, protože tohle má být prostě na nich. :) Děkuju!

      Vymazat
  12. Ja som na tom tak, že keď nie je inšpirácia, tak proste nepíšem, už som to tak párkrát nasucho písala, bez nápadov a nakoniec som tie články aj tak zmazala. Píšem sporadicky, keď mi niečo napadne, tak si proste zapnem komp a píšem. No a fotky, tie musím v zime fakt plánovať, využívam na to víkendy, inokedy sa k foteniu žiaľ nedostanem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správný přístup. :) A s focením jsme na tom úplně stejně. Také fotím vlastně jenom o víkendech, protože když dorazím domů ze školy, už není to pořádné světlo, které potřebuju. :/ :)

      Vymazat
  13. Já ještě nejsem tak tak zajetá blogerka,takže jsem se s tím moc nesetkala :) Ale moc super nápad na článek! :)

    ROSEMDIARY

    OdpovědětVymazat
  14. Veľmi pekný článok :) keď blogerka nemá o čom písať tak nech radšej ani nepíše, nejaký nápad príde sám, načo otravovať ostatných tým . .
    MIMLOVEE

    OdpovědětVymazat
  15. Taky jsem se do takovéto situace ještě nedostala (bloguji jen krátce). Mám několik nápadů v záloze, protože se snažím psát pravidelně a ne pokaždé, když mě něco napadne. Ale jakmile nápady dojdou, nakouknu zpět do tohoto článku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se do ní ani nedostaneš. :) A pokud ano, doufám, že můj článek pomůže. :)

      Vymazat
  16. Také nechápu lidi, kteří žadoní o to, aby jim někdo jiný poradil, či snad dokonce předepsal článek. Přesně jak říkáš, když není co psát, prostě nepiš. Tímhle se snažím řídit.
    Do blogování by se člověk rozhodně neměl nijak nutit a je lepší si nějakou dobu počkat na nějaký pořádný námět ke psaní. Někdy kreativita z člověka prýští, někdy zase ne, tak už to zkrátka je :).

    coolour-life.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, pravda. Přesně tak to je. :) Také takové lidi nejspíš nikdy nepochopím.

      Vymazat
  17. Já sama znám občas chvíle, kdy prostě nemám inspiraci a i když mám super téma o kterým bych mohla psát, nemám ty správný slovní nápady, ale aby za mě někdo psal článek? Hell no. Vynucený psaní není zas tak dobrý psaní.
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  18. Sú chvíle, kedy človek nemá vôbec žiadnu chuť na písanie alebo na to nemá čas. I ja sa preto snažím mať vždy rozpísaných pár článkov, prípadne si ich pripravujem dopredu - čo sa mne osobne vždy vypláca :)
    BEELIEVIN

    OdpovědětVymazat
  19. Taky nějak nemusím ty články na téma, nemám o čem psát. Rozhodně dobré typy! :)

    Zvu tě a tvoje čtenáře na mou giveaway

    OdpovědětVymazat
  20. Moc hezky napsané a také dobré tipy! Je nepřeberné množství témat, o čem lze psát, co sdílet.

    OdpovědětVymazat
  21. Když nemám o čem psát, tak nic nepíšu, doplácí na to můj blog, ale prostě to jinak neumím, psaní musí vycházet ze mě, něco mě musí pudit a jestli to tam není, tak nic nepíšu a věnuju se něčemu jinému. Jo a napadá mě tip, že když někdo neví, o čem psát, tak jít třeba na nějakou akci a tu zdokumentovat...

    OdpovědětVymazat
  22. Hezký příspěvek. Osobně musím souhlasit. Mě to vyloženě nějak neštve, ale přijde mi to trochu škoda, když člověk, který v sobě má zápal, nemá ten střelnej prach. Podle mě je fakt dobrý si ohraničit, o čem budu a o čem nebudu psát a držet se toho. Jednotlivé nápady někam vypisovat a když vyschne studna, mkrnout na seznam.

    Podle mě hodně blogerů navíc dělá tu chybu, že pracují pouze s novými články. Přitom u rozjetého blogu není nic jednouduššího, než aktualizovat a znovu propagovat starší článek. Pokud je povedenej. Ve finále stejně řada lidí za těch x měsíců na takový text zapoměla (případně ho noví lidé ani neviděli), tak proč toho nevyužít.

    OdpovědětVymazat
  23. Zatím se mi naštěstí nic takového nestalo (musím zaťukat na dřevo). Ale opravdu nesnáším, když se blogerka ptá, o čem by měla psát. Pokud blogerka neví, o čem psát, tak by psát neměla. Každá blogerka by podle mého názoru měla psát opravdu jen o tom, co ji zajímá, čemu se věnuje. Jinak ty příspěvky stojí za prd...:(

    Jinak dobré rady, které by mohly zaujmout hlavně začínající blogerky:) Takže úspěch článku=100% :)

    INKA blog

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělé nápady na tvůrčí okno.
    Osobně to moc neřeším. Občas se stane, že nemám čas ani chuť ani nápad a tak si dám prostě volno. Blog píšu především pro sebe a jsem s tím zatím spokojená. Líbí se mi tvůj názor, že kdo nemá nápady už od začátku, tak by měl zvážit, zda je právě tohle jeho cesta. Přijde mi, že spousta blogerů píše hlavně kvůli svým čtenářům a né kvůli sobě a pak to dopadá tak, že se na blogu během měsíce zobrazí minimálně tři články plné "inspirativních" fotek, které mají zaplnit tvůrčí okno.

    OdpovědětVymazat
  25. Jo, tak to se mi stává docela běžně:-)). Máš moc pěkný blog. Čistý jemný design...to se mi fakt líbí. Přeji mnoho úspěchů:* Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe