KONTURUJEME S MARY KAY

úterý, července 12, 2016

Mary Kay

Konturování miluji a i když v tom zatím nejsem profík, využívám ho každý den. Už to beru jako nutnou součást líčení, bez které by nebyl konečný výsledek perfektní. Ráda zkouším nové produkty, se kterými vylepšuji jak své dovednosti, tak konečný look, a proto mě velmi zaujala konturovací výzva s Mary Kay konající se na portálu blogerky.cz. Zkusila jsem své štěstí a nakonec jsem byla spolu s dalšími 11 blogerkami vybrána. Dnes vám přináším finální článek s mými tipy na konturování s produkty od již zmíněné značky. 

Mary Kay

Od Mary Kay jsem vyzkoušela zatím pouze jeden výrobek, se kterým jsem byla moc spokojená, a proto jsem měla radost, že budu mít možnost otestovat i nějaké další. Mohla jsem si vybrat 4 produkty. Bohužel jsem z důvodu vyprodání ze skladu některých produktů musela svůj výběr trochu pozměnit, ale myslím, že i přesto jsem schopná vytvořit líčení s dostatečně vykonturovaným obličejem. 

Mé produkty jsou:

1. Minerální pudrový make-up (Ivory 1)
2. TimeWise Matná podkladová báze (Ivory 5)
3. Korektor (Ivory 1)
4. Korektor (Beige 1)



PŘÍPRAVA OBLIČEJE
Když to vezmu úplně od začátku, důležité je pořádné očištění obličeje od mastnoty, zbylého krému, potu a dalších nečistot, které se nám na pleti přes noc usadily. Obličej si vždy nejdřív opláchnu vodou, poté vyčistím alespoň micelární vodou (pokud mám více času, použiji před tím i nějaký pleťový gel) a poté pokračuji krémem. Hydratace obličeje je opravdu důležitá, a proto krém nikdy nevynechávám. Nezapomenu ani hydratovat rty a rozčesat a vykreslit obočí. Teď máme obličej připravený a můžeme se vrhnout na tu zajímavější část. 


Začínám TimeWise Matnou podkladovou bází (Ivory 5), která by měla hydratovat, snížit viditelnost pórů, vrásek a jiných nedokonalostí pleti, pohlcovat mastnotu a zanechávat pleť matnou. Hned na to nanesu minerální pudrový make-up (Ivory 1) s podobnými účinky. Dohromady tvoří skvělou dvojku, která mi zajistí perfektně vypadající, sjednocenou, matnou pleť bez viditelnosti veškerých nedokonalostí. Oba výrobky mi moc vyhovují. Hlavně jsem ráda, že mi báze sedí odstínem, protože mám častokrát problém najít dostatečně světlou barvu. Musím pochválit, že je v nabídce dokonce 10 odstínů, takže jsem si jistá, že každý najde ten svůj.

Mary Kay

Mary Kay


ZAMĚŘENO NA OČI
"Vykonturovat" se dají i oči, čehož můžete docílit stejnými produkty, jako používáte na obličej (samozřejmě jsou však na tyto místa mnohem lepší produkty pudrové). Nejčastěji se toho využívá, pokud chcete opticky otevřít a zvětšit oči, což já potřebuji, jelikož je mám malé, takže tohoto kroku využívám u každého líčení. Rozjasňovač naneseme na celé pohyblivé víčko a do jeho záhybu dáme konturovací pudr, který rozmažeme směrem k obočí. Konturovací produkt můžeme nanést i jako spodní linku, kterou opět pořádně rozmažeme. Samozřejmostí je i nanesení rozjasňovače do vnitřního koutku. Oči dokončím lehkou linkou podél oka a poté jen nanesu řasenku. 

KONTUROVÁNÍ (KOREKTORY)
Přecházíme na tu nejdůležitější část - konturování. Mám dva korektory - jeden světlejší než můj odstín pleti (Ivory 1) a druhý o několik odstínu tmavší (Beige 1). Světlý nanáším na všechna místa, která chci projasnit a tmavý na místa, která chci potlačit. Samozřejmě musíme brát v potaz to, že každý obličej by se měl konturovat trochu jinak, což můžete vidět na obrázku pod tímto textem.
Měla bych zmínit, že i s korektory jsem spokojená. Jedinou výtku mám v tom, že jsem čekala odstín Beige 1 ještě o trochu tmavší, aby bylo konturování viditelnější, ale jelikož budu všechno obtahovat dalším produktem, nebyl to nakonec takový problém. 

korektor Mary Kay

korektory Mary Kay

korektory Mary Kay

Mary Kay

KONTUROVÁNÍ OVÁLNÉHO OBLIČEJE
Jsem majitelkou oválného obličeje, takže tmavý korektor nanáším pod lícní kosti - do místa, které se prohloubí, když vcucnete tváře (uděláte "rybičku"). Jelikož chci konturování co nejpropracovanější, nanesu ho i po stranách mého většího nosu, který chci opticky zúžit, po stranách čela po celé linii vlasů a také pod hranu dolní čelisti. Hlavní konturování tváře vlastně spočívá v kreslení dvou číslic 3. Někdy si s tím vyhraji i tak, že nanesu trochu pod rty, které se tím opticky nafouknou. Funkci tohoto produktu plní i klasický konturovací pudr nebo bronzer. Avšak nesmíme si plést jejich funkce - konturovací pudr slouží ke konturování, ale bronzer by se měl používat spíše pro dodání barvy a opálení pleti. Bronzery bývají častokrát přehnaně oranžové a obsahují moc třpytek, takže pozor s jejich výběrem.

ČÍSLICE 3 | SPRÁVNÁ MÍSTA PRO KONTUROVÁNÍ (HNĚDÁ - TMAVÝ PRODUKT, ŽLUTÁ - SVĚTLÝ PRODUKT, RŮŽOVÁ - TVÁŘENKA)
A teď jdeme na rozjasnění. Světlý korektor nanáším pod oči - nejlepší je ho nanášet do tvaru trojúhelníku, jelikož tak je efekt o něco větší. Trojúhelník protáhnu až nad místo, kde končí lícní kosti. Dále ho nanáším doprostřed čela, lehce na střed nosu, na bradu, nad rty, pod obočí a případně i nad hranu dolní čelisti (mezi tmavý produkt pod dolní čelistí a tmavý produkt pod lícními kostmi).

Musím přiznat, že na všechny produkty pudrové formy používám pouze jeden štětec - štětec na pudr. Mám ho nejraději a skvěle se mi s ním pracuje, ale existují samozřejmě speciálně vytvarované štětce na bronzer i tvářenku, které jsou střižené tak, aby se s nimi pracovalo co nejlépe. Na tekuté produkty používám štětec na make-up.


Všechno pečlivě rozmažeme, aby nebyly vidět žádné tvrdé přechody. Já všechno doladím svým posledním produktem této značky - pudrem Sheer Dimensions, který používám jako bronzer a tvářenku zároveň. Nanesu ho na všechna místa, kde jsem použila tmavý korektor a také na jablíčka (na místo určené pro tvářenku). Používám k tomu malý kabuki štětec téže značky, který nabírá ideální množství pudru. Tím celé konturování dokončím. Ideální je nanést ještě rozjasňovač, který se nanáší nad lícní kosti (nad tvářenku), pod obočí, k vnitřním koutkům očí, nad horní ret a případně lehce na hřbet nosu. Ale i tvářenka má svůj význam - dodá obličeji svěží, zdravý vzhled. U oválného obličeje se nanáší od jablíček rovně ke stranám obličeje.

Mary Kay

Mary Kay

PŘED POUŽITÍM PUDRU | PO POUŽITÍ PUDRU

KONTUROVÁNÍ KULATÉHO OBLIČEJE
U kulatého obličeje postupujeme podobně, ale více se zaměříme na strany obličeje, aby se obličej co nejvíce protáhl. Vynecháme konturování horní části čela, zlehka konturujeme pouze po jeho stranách, na spáncích. Nesmíme zapomenout na nanesení světlého produktu na čelo, což dopomůže k našemu cíli. Rozjasňovač nanášíme více do středu - neprotahujeme ho až ke stranám obličeje. Tvářenka se vede od jablíčka šikmo k uchu. Zbytek je úplně stejný jako u oválného obličeje.


KONTUROVÁNÍ SRDCOVÉHO OBLIČEJE
U tohoto typu se zaměříme především na čelo, jelikož v tomto místě je obličej nejširší. Tmavý produkt naneseme tedy po stranách čela a také na oblast spánků. Lehce i klasicky pod lícní kosti a na bradu, kterou se snažíme zjemnit. Světlý produkt patří v tomto případě nad dolní čelist, kde je obličej naopak nejužší, aby se tento nepoměr vyrovnal, a na ostatní obvyklá místa. Tvářenku naneste podobně jako u oválného obličeje - od jablíček spíše rovně k vnější části obličeje.


KONTUROVÁNÍ HRANATÉHO OBLIČEJE
Tento typ obličeje je od čela po bradu stejně široký. Má ostré "rohy", na které se musíme zaměřit, protože je chceme zjemnit. Proto použijeme tmavý produkt především na spodní ostrou čelist a čelo. Světlý korektor nanášíme jak na čelo, tak na bradu. Tvářenka, která je v tomto případě poměrně důležitá, protože dopomůže k zjemnění obličeje, se nanáší stejně jako u kulatého obličeje, tedy šikmo od jablíčka k uchu. Nezapomeňte ani na rozjasňovač, který použijte na obvyklá místa.


Tmavý produkt dávám často i na krk, jelikož ho mám přirozeně mnohem světlejší než obličej a tohle řešení mi maximálně vyhovuje. Párkrát jsem ho použila dokonce na zvýraznění klíčních kostí, které se dají také perfektně vykonturovat. Stačí jen, když na samotné kosti použijete světlý produkt a do jejich okolí (nad a pod) produkt tmavý. Opět stačí vše pořádně rozmazat a je hotovo. Nakonec zmíním i konturování prsou. To je poměrně známá metoda na to, jak si prsa opticky zvětšit. Zase je to velmi jednoduché. Začneme mezi prsy, kde budou "pramenit" dva oblouky, které povedeme až nad prsa samotná. Zde záleží, řekla bych, na jejich velikosti. Čím větší je máte, tím si můžete dovolit jet s čárami dál. Světlý produkt se dává na prsa a poté nad tmavý produkt. Konturovat se dá však i cokoli jiného - břicho (zvýraznění břišních svalů) nebo třeba nohy. Pro představu přikládám obrázek, který jsem našla na Pinterestu. Je na něm perfektně znázorněno, jak se konturují klíční kosti i prsa.

Produktů, které můžete využít ke konturování, je na trhu opravdu hromada. Existují pudrové i tekuté varianty, takže si každý může vybrat to, co mu vyhovuje. Já upřednostňuji nanášet první tekutý základ - v mém případě korektory v dvou odstínech, ale ty můžete nahradit make-upy či klasickým tekutým bronzerem a rozjasňovačem, a poté nanést pudrové produkty (konturovací pudr, obyčejný tmavý pudr, bronzer či dokonce tmavou tvářenku nebo oční stín, rozjasňující pudr, rozjasňovač či lesklý světlý oční stín). Kombinací obou možností můžete vytvořit perfektní finish, ale samozřejmě postačí i pouze jedna varianta. Pokud si vyberete pouze tu první variantu (tekuté výrobky), používejte je vždy na nezapudrovanou pleť, jelikož by se mohly vytvořit ošklivé mapy a fleky. Zapudrujte (nejlépe transparentním pudrem) vždy až po použití všech tekutých produktů.


SHRNUTÍ A TIPY NAKONEC


  • na konturování potřebujete dva hlavní produkty - jeden o několik odstínů tmavší než vaše pleť (konturovací pudr, bronzer, tekutý bronzer, tmavě hnědý matný oční stín, tmavou tvářenku, obyčejný tmavý pudr, tmavý korektor, tmavý make-up) a poté světlý produkt (světlý korektor, světlý make-up, rozjasňovač, tekutý rozjasňovač, světlý oční stín, rozjasňující pudr) 
  • světlý produkt se používá na místa, která chcete na obličeji vyzdvihnout - většinou se tato místa nachází u středu obličeje a tmavý produkt na místa, která chcete potlačit - většinou po okrajích obličeje, na místech, kde je přirozený stín
  • tmavý produkt se nanáší: pod lícní kosti, po stranách čela po celé linii vlasů, pod hranu dolní čelisti, případně po stranách nosu, 
  • světlý produkt se nanáší: pod oči do tvaru trojúhelníku, nad lícní kosti, doprostřed čela, na bradu, nad horní ret, pod a nad obočí, nad hranu dolní čelisti, na střed nosu, do vnitřních koutků očí
  • konturujte podle svého tvaru obličeje, jinak se může stát, že nechtěně podtrhnete "nedokonalosti" - zvýrazníte svůj velký nos, vysoké čelo, zúžíte už tak úzký obličej..
  • neměli byste zapomenout ani na tvářenku pro dodání zdravého a svěžího vzhledu
  • důležité je vždy všechno pečlivě rozmazat, aby vypadalo konturování co nejvíce přirozeně a nebyly nikde ostré přechody
  • nenanášejte tekuté produkty (tekutou tvářenku, bronzer..) na zapudrovanou pleť - mohou se vytvořit nevzhledné mapy a fleky
  • nepleťte si bronzer s konturovacím pudrem - bronzer slouží pro dodání opáleného vzhledu pleti a konturovací pudr na konturování
  • dejte si záležet na výběru odstínu bronzeru/konturovacího pudru, jelikož většina bronzerů je extrémně oranžová a třpytkatá, což na pleti nevypadá moc hezky; pro konturování se snažte najít takový, který je matný a ve studeně hnědé barvě
  • produkt se třpytkami použijte případně až na již vytvořené kontury, které tím lehce podtrhnete, obličej rozzáříte a vytvoříte opálený vzhled, nikdy s ním nekonturujte
  • nikdy to s konturováním nepřehánějte, protože přehnaně vykonturovaný obličej není na denní nošení to pravé
  • pro optické zvětšení a nafouknutí rtů naneste rozjasňovač nad horní ret a pod dolní ret konturovací pudr, rozjasňovač můžete nanést i na rtěnku doprostřed rtů 
  • vykonturovat si můžete i oči - světlý produkt nanesete na celé pohyblivé víčko a tmavý do záhybu oka; vypadá perfektně, pokud do záhybu oka použijete stejný produkt, kterým jste konturovali obličej 
  • kromě obličeje se dají vykonturovat i jakékoli jiné části těla - klíční kosti pro jejich zvýraznění, prsa pro jejich zvětšení, břišní svaly či nohy

Uf, tak jsme na konci! Doufám, že jsem na nic nezapomněla, že jsem všechno vysvětlila srozumitelně a že vám článek alespoň v něčem pomohl. Případně se mě můžete na cokoli zeptat do komentářů, moc ráda na všechno odpovím. Také mi dejte určitě vědět, jestli konturujete!

5 KOMENTÁŘŮ

  1. Dost kvalitní článek :) muselo být za ním neuvěřitelné množství času, než jsi to dala všechno dohromady ♥ Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! A ano, máš pravdu, času to zabralo vážně hrozně moc - 100% nejvíc ze všech článků na mém blogu. :D :)

      Vymazat
  2. Velmi zajímavý článek, já zatím konturování nedělám, protože to neumím a nemám na to ráno moc času :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

PRAVIDELNÍ ČTENÁŘI

NAPIŠ MI

Název

E-mail *

Vzkaz *

FACEBOOK

Subscribe